Bokrean

image540

Idag var jag och Erik på bokrean, och där fanns knappt någonting intressant alls. Jag minns förr när vi åkte till Kristianstad på bokrean med mamma och gick runt det där jättelånga bordet fyllt med böcker på bokhandelns ovanvåning och alla trängdes och bökade. Då var böckerna oändligt många och man var glad när man kunde pusta ut hemma i den ödsliga byn igen. Detta året har rean varat i två dagar och redan är allt slut, typ. Inte en enda stickbok tex. Skandal. Köpte Milan Kunderas Varats olidliga lätthet och Joan Didions Ett år av magiskt tänkande (som inte ens var på rea). Och så köpte jag en barnbok som heter Mannen, damen och något i magen av Kim Fupz Aakeson. Jättefin bok med jättefina bilder av Eva Eriksson. Jag läste den i affären och föll pladask för mannen och damen som inte får ett barn utan en apa! Och så kollade jag lite på nätet om boken för att se vad andra har tyckt, och i den första recensionen jag hittar på google tycker Hanna Andersson såhär:

"Jag tycker att boken är fånig. I ett försök att vara frigjord har författaren under hymlande omskrivningar inlett boken med en sexscen för att sedan låta det unga paret få en söt apunge som de äcklas över nästan lika mycket som den vuxne läsaren. Nej, tack säger jag. Absurda fantasier gör sig bättre i SF-noveller eller skräckromaner."

Det tyckte jag var jätteroligt. Mer absurda fantasier åt barnböckerna tack!


Grattis Martina!

Må alla dina dar bli lika fyllda av sång och dans som denna:


Skoljobb

När vi ska till att börja skriva om dagarna runt tio, när vi kollat igenom alla bloggarna och sidorna vi brukar kolla på, öppnar jag mitt dokument och ser försättsbladet till vår uppsats som ännu inte har något namn. Efter ett tag tröttnar man på en sådan ful sida och man vill nästan aldrig mer öppna dokumentet. Det har jag rådit bot på nu. Känslan är bättre. Ett tips alltså, för alla out there som håller på med en jobbig skoluppgift. Lägg in en fin bild högst opp!

PS. Ja, jag är ca elva år och brukar skicka in tips till KP. Såhär ser min bild ut:

image538

värken

Jon vill äta människosalt. Rövsmör och svettsalt. Han sa det själv alldeles nyss. Jag gillar bäst den gamla klassikern bajs med kiss-sås.

Det där var en parentes.

Jag var och spinnade det hårdaste jag nånsin gjort och när jag kom hem gick jag upp för alla trappor (ja, två steg i taget) och ner för alla trappor (för att ta en tvätt-tid) och upp för alla trappor igen (ja, två steg i taget). Nu väääärker det. Jättemycket. Och det är så skönt. Jag älskar känslan av att det gör ont på ett bra sätt. Och jag tänker mer och mer, utan att vilja provocera någon, på vilket ansvar man har för sin egen kropp och vad det betyder för ens välmående (hej informationsfilm från typ sjukvården) att ha en bra grundfysik. Jag är inte alls nån som tränar konstant, brukar bli ett eller två pass i veckan. Men jag ser banne mig till att cykla eller gå dit jag ska (kan faktiskt inte minnas när jag åkte stadsbuss i Malmö senast, taxi är uteslutet
av ekonomiska skäl), gå i alla trappor och försöka äta så nyttigt jag kan. Det är ens plikt inför sig själv. Visst, sjukdomar beror inte på att man är otränad. Men de beror ännu mindre på att man är tränad.

Kristin åker till det stora landet Afrika på torsdag vilket betyder att jag kommer att jobba med uppsatsen hemma nästa vecka. Får väl se hur det går.

Nu måste jag ha te.

Student

Jag är en student, en av det slaget som skjuter upp till sista sekund och som (trots att jag hatar mig själv för det) hellre läser mindre och försöker klara mig på det än att läsa mer för det går inte. Jag har ingen bra plugghjärna. Kanske hade det på låg- och mellanstadiet men thats long gone.  När jag skrev min c-uppsats i kulturvetenskapen slog jag alla rekord som fanns i MS-röj. När jag skrev min c-uppsats i littvet blev den inte ens färdig, och jag skyller det mest på flipperspelet man har i datorn. Erik tittar i denna sekund på kunskapskanalen och brister då och då ut i små skrockande gutturala (bästa ordet som finns) läten om hur fantastiskt - hur OERHÖRT fantastiskt det är med kvantfysik. Själv gör jag bara en sak och jag vill redan nu tacka Maja the kusin för att min magisteruppsats antagligen inte heller kommer bli färdig:

image536
Orbox

Tack Maja! Det var bara hela min framtida karriär som på intet vis stoppades från att försvinna ut i det okända!


utmaning


1. Vädret utanför mitt fönster:
Sol och blåst, ser varmt ut men är förrädiskt här ute i hamnen.

2. Lyssnar på just nu:
Sorlet från Orkanens alla studenter som inte förstår att man förr i tiden var TYST på bibliotek. Alla har konstiga ringsignaler och när man startar en av bibliotekets datorer är ljudet på högsta volym och man blir skraj av välkomstljudet. Dagens teknik alltså.  

3. I går gick jag och lade mig:
Med nyduschat hår = konstig frissa när jag vaknade, därför tofs idag.

4. I dag vaknade jag:
Som vanligt av Eriks väckarklocka som han själv aldrig hör men som jag hatar. Tur att jag inte hatar honom. Sen vaknade jag igen i panik eftersom jag skulle vara på Orkanen om tjugo minuter. Ack denna försovning.

5. Jag har på mig:
Svarta (dvs gråa såg jag när jag ställde mig i solen) brallor, röd tisha och brun tröja. Samt limegröna strumpor som är nya. Samt svettproducerande skor med skosnöre som går upp en gång i minuten.

6. Senaste person som ringde mig:
Al igår när han skulle hämta sin cykel från min gård. Nä förresten! Erik igår när han åkte tåg och berättade när han skulle komma hem!

7. Senaste person som jag ringde upp:
Jon i lördags natt väldigt sent.

8. Senaste person som skickade sms till mig:
Hm.. Det var nog Kari som messade igår och frågade om vi skulle spela fiol.

9. Senaste person som jag skickade sms till:
Kari när jag svarade att javisst det kan vi göra.

10. Senaste vän jag addade på Facebook:
Esset

11. Som addade dig:
Samma väl?

12. Senaste person som mejlade mig:
MKB som hade en tvåa ledig. Jag vill gärna ha den tack!

13. Sista sajt som jag kollade på:
Lotten, därav denna utmaning.

14. Ska göra idag:
Plugga plugga plugga (därav denna utmaning) samt sjunga i kören och handla mat. Kanske se film ikväll?

15. Bra eller dålig dag idag?
Tja, det är måndag och jag får inte mycket gjort.. Ganska dålig då. Men inga dagar är riktigt dåliga. Jag har fått både kaffe och mat (av mig själv alltså) och då får man vara nöjd. Och det är sol ute. Och jag har choklad hemma. Hurra.


arg i trafiken

Det där med tygaffärer i Svågertorp är nog inte riktigt min grej. Cyklade dit idag i kallt regn som mest bara ökade och ökade och när jag cyklade hem igen hade det börjat blåsa också. Samtidigt var det mörkt. Samtidigt sa mitt cykellyse snap (på utländska så det låter lite häftigare)([snääp]) när jag precis hade börjat cykla hem. När jag kom ungefär till Mobilia var jag kall, blöt, hungrig och trött och så körde jag på cykelbanan förbi en bil som skulle ut från en parkering och den jävulen har mage att TUTA preciiis när jag är framför den. BOH, som jag ville sparka på bilen, rycka upp dörren och dra ut föraren i en vattenpöl just då. Hoppa och stampa på h*n och skälla som den argaste av alla arga. Oh, nu sitter jag och blir lika arg igen. Varför förutsätter alla att alla andra är dumma i huvudet i trafiken jämt? Jag gör det också, det vet jag, jag bara undrar vad det är? Stress? Oro? Rädsla? Jag körde inte utan lyse med vilje! Jag stannade flera gånger och försökte laga men det gick inte! Det är februari för bövelen och det REGNADE! Have mercy.

Inne i tygaffären var det dock som att hamna i himmeln. De hade allt! Jag tittade och tittade och när jag nääästan hade tittat färdigt och bestämt mig - ja då stängde de. Hann inte köpa nåt tyg alls. Burn.

Så, när jag kom hem tog jag en varm dusch och lagade en köpepizza från Ica (!! första gången !!)(inte särskilt värt..). Sen kollade jag på friidrott och drack en födelsedagsöl. Blev en rätt bra kväll ändå. Men jäsiken vad tråkigt jag har när Erik inte är hemma. Detta var första kvällen. Han ska vara borta hela helgen. Suck.

(åh Johan Glans som jag hyllar dig idag): uppdat

Idag var dagen när vi började nio. I början av vårt uppsatsarbete började vi klockan elva hemma hos mig och satt där några timmar utan att direkt komma nån vart alls. Så bestämde vi oss för att börja ses på stadsbiblioteket här i Malmö klockan tio. Det gick lite bättre men pga kissnödighet och betaltoaletter gav vi upp detta efter nån vecka. Vi började ses på Orkanen istället och jag har varit försenad sedan dess. Idag var dagen när Kristin skulle bli sur på riktigt så jag såg till att vara där i god tid, och då kom såklart hon sent (vilket bara berodde på att hon skulle lämna gemensamma böcker på stadsbibblan först..) och idag var alltså också dagen när vi skulle börja nio. Det gick bra utom att jag hade felplanerat ätandet lite och således mest satt och var hungrig. Att jag inte tänkt på att ta med gröt!? Gröt var det jag levde på hela sommaren, gröt och morötter. Gick ner fem kg. Hoho, gröt it is!

Att vi ska ses nio from now on har mest att göra med att vi sitter och fulsurfar minst en timme på morgonen, och ska vi få någonting gjort öht måste vi ses tiiidigt. Jag bävar för när tiden kommit då vi måste träffas åtta..

Jag stack till banken i eftermiddags, den som är där nere vid stortorget och ser ut, på utsidan, att vara med i Nya finans och på insidan som phutja trolldomsministeriet i HP eller nåt liknande. Ingen i kö, säkert 20 m i takhöjd och en såndär övertrevlig kille i disken. När han frågade om jag ville byta sparkonto till ett med högre ränta antog jag att han ville tipsa om nåt bra. När han frågade om jag ville komma på ekonomisk rådgivning kändes det som att jag var en blandning mellan Pretty woman och nån hellooser ur Lyxfällan. Ok, jag hade bara 300 kvar på kontot - det betyder faktiskt inte att jag är en slarver! Det betyder att jag är en student!

Jag tackade såklart vänligt men bestämt nej, ser ingen anledning till rådgivning om hur jag ska placera mina typ 18 laxar stora sparhög. Är inte speciellt intresserad av aktier och vill inte bli det heller. Eller vad pratar de annars om på såna möten? Nu är jag riktigt nyfiken på vad de hade rådgett mig, ska jag gå dit ändå?

*skrattar det ironiska franska skrattet*

"Exuse moi, je suis un retard"

Uppdat:
Gick precis in på internetbanken och såg att mitt nya sparkonto hade gett mig 43 pix i ränta! Jag antar att han talade sanning när han sa att det var högre ränta och därmed ett bättre konto. Dock vill jag gå med i
JAK-banken så fort jag har sparat ihopa tillräckligt. Gillar inte räntor och banker och att vissa vinner det andra förlorar. Så var det med det.

en helt vanlig tisdagskväll

image532
Har äntligen bytt ut julstjärnan.

image534
Svettig och trött efter spinning.

image533
Glad efter dusch.

image535
Väntar vid sängen: garn och Tre män i en båt. Tyckte det var dags för den nu.

the rost

Idag har det varit vår! Jättevarmt! Och jag har varit inne och jobbat.. Men det var kul och jag ångrar ingenting. När jag skulle hem var det sådär så man inte behövde ha vantar på sig fast klockan var kvart i sex, då tänker man att det värsta är över.

Igår var föräldrarna här och firade min födelsedag med tårta. Jädra god tårta, jag ska äta sista biten nu. Jag fick en treårskalender och en massa garn + en stickbok. Efter kalaset åkte jag och Erik ut till svågertorp för att köpa tyg, kom fram och gick in i affären men kom bara genom första dörren av två eftersom klockan precis hade slagit fyra som var tiden när de stängde. Snacka om dålig timing. Så vi drog ut mot Bunkeflo istället och det var så in i vassen kallt att jag på allvar ville amputera fingrarna och fötterna. Vi var ute på Ön och hittade en uppochnervänd bil samt jättefin rost och jag fotade en del. Men sen höll jag på att avlida så vi fick dra till en affär istället och värma upp oss lite. Sen åkte vi hem och åt friterade bläckfiskringar. Imorgon är det skriva skriva och läsa som gäller. Tio på orkanen! (eller tjugo över eftersom jag alltid kommer försent..)

image529
image531image530


trädet

image528
konstigaste bilden från min cykeltur ikväll. Träd i blixt, ser helt inklippt ut. Wierdoträd. Jag är utmattad och tänker gå och lägga mig nu klockan kvart över elva en fredagskväll. Wierdokväll.

På cykel till Lund

Det blev den långa cykelturen till Lund idag. Jag tror jag var för snål för att åka buss, och dessutom var det ju så himla fint väder. Soligt men faaasiken så kallt. Det märks inte när man har cyklat ett tag (av naturliga skäl) men när jag kom fram och gick på toa och då fick magen på benen märkte jag hur iskall jag egentligen var. Nu har jag ätit körv och druckit kaffe, sitter på jobbet och ska skrapa trisslotten. Och fullständigt bävar för hemfärden. Då kommer det inte vara soligt och härligt längre utan bara mörkt och kallt och hemskt. Boh! Snacka om att jag ska snaska ikväll!

torsdag

Det var ganska pinsamt att jag glömde jobba i måndags. För att inte säga jättepinsamt. Innan jag hade en planeringskalender kom jag ihåg allt i mitt huvud. Och då kom jag verkligen ihåg allt det viktiga. (och glömde allt som inte var panikviktigt, men ändå..) Nu när jag har en kalender är jag fullständigt beroende av den och minns ingenting som inte står i den. I måndags glömde jag den hemma, kollade i den först kl halv sju. Och då var det ju försent.

Misstaget ska jag kompensera med att jobba imorgon, på lördag, fyra timmar på måndag, på onsdag och nästa fredag. Mycket mycket jobb. Tur att jag älskar mitt jobb. Imorgon är det trisslottsjobbdagen. På fredagarna jobbar jag bara två timmar och har aldrig någonting att göra. Då tar jag en kopp kaffe och en trisslott och tänker på livet.

Det är många som gillar Band of horses. Jag tröttnade efter några genomlyssningar tyvärr. Vinnaren blir Midlake som håller och håller och håller. Calexicos Dylantolkningar är också riktigt riktigt bra. När jag gifter mig får det bli Calexico, zigenarmusik och irländsk folkmusik. Kalla mig klyscha men ska det bli dans så ska det.

Alla filmer är så bra och jag är kär i all musik jag hör. Men resor är överskattade. Det är dagens visdom. Agöken.

soffan

Jag och Erik växer oss allt mer trygga i vår idé om ett allmogehem. Furu och handvävda tyger värderas högt. Idag gjorde vi ett kap, stack till Lund och lastade i en stor och tung soffa, betalade 800 pix och körde hemåt i snigelfart (för att den inte skulle trilla ut alltså, inte för att den var tung). Och jag tycker så synd om alla mina vänner som måste hjälpa oss nästa gång vi ska flytta (för att den är tung alltså.. äsch).
image523
Hahaha, här ser soffan pytteliten ut men jag lovar, det är bara Erik som är väldigt stor! Den ska alltså bli en säng någon gång när vi är rika och har råd med en 160-madrass. Until then kommer den antagligen att begravas under kläder som man aldrig orkar lägga in i skåpen. Men jag föreställer mig hur vi kommer att ha manglade lakan i den med broderier på och så knarrar den lite när man lägger sig och så vill man liksom aldrig stiga upp igen. (oh yes, perfekta sängen för sömnoffret Erika)

Annars: Mig äger ingen är färdigläst och bör läsas av alla. Riktigt bra, riktigt sorglig och riktigt fin. Nu ska jag läsa Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory som handlar om en flicka som utsätts för Münchhausen by proxy. Nån som har läst? Den verkar rätt hemsk.

Annars #2: Cure! Cure! Cure!

summeringen

Lyssnar på just nu och hela kvällen om och om igen: Jim James & Calexico - Goin' to Acapulco

Kan inte få nog. Ladda hem eller köp, bara alla lyssnar!

I fredags såg jag och Erik I´m not there, filmen om Bob Dylan. Den var lite udda, ganska konstnärlig och extremt fin. Kanske finare såhär två dagar efter men om den bestående känslan är finkänslan så tror jag att filmen var sådan också. I onsdags såg vi Into the wild. Den var också fin men på ett annat sätt. Båda var poetiska och hade väldigt fin musik, men i Into the wild kunde jag aldrig riktigt sympatisera med huvudrollen. Sådant gör filmer svåra.

I lördags åkte vi som sagt till Falsterbo, jag, Bea och Hasse. Satiken vilka semlor vi fick, nu är detta årets semelintag både måttat och rågat! Det är en njutning att få komma till hus med öppna rum och öppna spisar och jag blir lika smörjd i själen varje gång. När vi kom hem hade Erik ÄNTLIGEN (här kommer fyrverkerierna in) blivit klar med motorcykeln. Det firade vi med att ta ett provåk genom södra sofielund. Den är riktigt vild och går upp på bakhjulet för ingenting. Axar extremt bra. Nu är jag gladare för den, jag ser ljuset i tunneln (köket) igen. Det kommer bli en rolig vår. Sen bakade Erik pizza och jag och Martina kollade melodixet, blev sentimentala när Tapper sjöng men jag hejade mest på Amy D. Min favvo.

Idag (tidiga kvällar hela helgen betyder tidiga morgnar hela helgen betyder mycket sol och gott humör) stack vi så ut på vårens första motorcykelutflykt ut ut och iväg. Kom till Jägersro när batteriet tog slut. Vad göra. Jag stannade vid Husie mosse (igen!) och solade (riktigt varmt!!) medan Erik stack hem. Jag hade portnyckeln. Ibland är vi så bra tycker jag. Han kom in till slut och kom tillbaka och så körde vi nej jag menar BLÅSTE vi iväg över vidderna. Skånska slätterna. Kom till Torup i ett litet nafs, körde runt allting och såg minst hundra fina hus och byar som vi ville bo i och så var det en kilometer till Sturups flygplats och där fanns en liten sjö som vi stannade vid och fikade. Varmt och skönt och skräp i vattnet.

När kylan kom åkte vi mot Malmö, svängde av till Ikea och handlade tyg. På hemvägen lät motorcykeln konstigt men inte förrän hemma insåg Erik att ett viktigt litet oersättligt lock var borta. Då var klockan halv åtta och jag stod i långkallingar och drack vin och klädde om stolar med Bob Dylansoundtrack på högsta volym. Det var bara att ta fram mopeden och stora ficklampan och åka tillbaka till Ikea för att leta. Och där, mitt på vägen vid den lilla genvägen som man går om man kommer med buss, där låg det! Vi såg det direkt. Snacka om tur!

Hemma igen har jag bakat bröd, klätt färdigt stolarna samt spånat på hur vi ska göra med ombyggnationen av kökssoffan som ska bli en allmogesäng. Kommer bli fint. Bilder:

image520
Bryggan, kusinerna, B o H och balanstävlingen

image518
Mun till mun metoden - stod det på skylten

image519
Fokuserade ganska fel (haha) men trots allt var det årets första vitsippa

image517
Finbryggan i finvädret idag

image521
Jag njöt av solen och skräpet..

image522
Vi fick välja varsit tyg som vi fick klä två stolar var med. Gissa vem som valde vilket?

en helt vanlig lördag

Så skönt att inte ha varit ute igår, så skönt att vakna halv tio och vara pigg! Jag må ha blivit en tönttant men oh I like it. Idag har jag på mig (för att modeblogga lite) lasiga jeans, en lasig vit tröja med knappar som jag har lånat av Erik och en liten svart kofta. Perfekt lördagsklädsel. Om några timmar ska jag och Bea och Hasse sticka ner till kusinerna i Falsterbo, jag har inte varit där sedan Millas födelsedag när de fortfarande bodde i fyren så det ska bli kul att träfffa dem. Jag känner oftare och oftare hur dåligt det är att bo i en liten lägenhet utan varesig balkong eller trädgård. Man måste ju komma ut! Det är antagligen nu när solen börjar skina mer och vädret är lite varmare, men jag vill inte behöva cykla kilometrar för att kunna gå i gräs och strand och skog. Jag vill ha det direkt.

På min födelsedag fick jag bestämma mat, som brukligt. När jag var liten valde jag oftast kokt torsk med vitsås, möjligtvis lasagne. Nån gång såndär god kyckling i ugnen med kokt potatis o brun sås. Mummms, jag vill hem till mammas maat. Detta året valde jag min apseluta favorit just nu. Sushi. Yummi. Undrars om andra också kör med den grejen, att den som fyller år får välja mat.

kväll

image516

Det var skönt att avreagera sig lite, nu känns det bättre. Smörjer in själen med Otto the dog. Ska gå och lägga mig nu, spinnade så hårt att jag skakade i hela kroppen och nu är jag hysteriskt trött. När passet var slut sa spinnläraren som vanligt att "ni under 26 fyllar (yep, skåningar är de allihopa) i medlemslistan här sen är ni snälla". Så det gjorde jag. Mitt sista kryss på Friskis o Svettis. Nu är jag vuxen. God Natt.

Arg.

image515

Helgen var fin, var i Brantevik och åt semlor, kollade diabilder, kelade med djuren och gick på loppis. Precis som man vill att en helg på landet ska vara. Men nu är vi tillbaka i Malmö i vår hemska lägenhet. Jag börjar få nog. Eller rättare sagt, jag har fått nog för väldigt längesedan. Jag tror att Erik glömmer det varje dag när han vaknar, för jag måste påminna honom om det varje dag. Det är tråkigt att vara arg, men när det finns två alternativ att välja på där det ena alternativet är att må illa för att det luktar bensin HELA TIDEN: när man vaknar när man äter när man slappar när man pluggar när man ska somna, och det andra alternativet är att ha alla fönster öppna och hålla på att gå under för att det är tio grader i lägenheten. Varje dag. Alltid. Ja då är det inte så kul längre. Jag tänker emigrera till Olso snart. Eller nä, där är det också kallt. Italien. Jag drar till Toscana. Nån som hänkar? 

finaly, the end of an era..Erik and the verkstad in the kök

Ja då var det dags igen, ingen rast och ingen ro. Varför nöja sig med två motorcyklar, en och en halv moped, en cykel och en bil när man kan ha allt det där plus en motorcykel TILL? Ikväll kom ett litet monster hem till köket, en Yamaha (som ser ut som sådana motorcyklar som killarna brukade rita i mellanstadiet) som better går att köra! (lite trött på att allt Erik rör vid går sönder) Och på gården ska den stå! Menmen, jag ska inte klaga. Nu kanske vi kan komma iväg på en motorcykelsemester till sommaren. (Eller ja just det, Erik har ju lagt alla sina pengar på motorcyklar. Ja just det, då har vi ju inte råååd att åka på semester. Mummelmummel BitterBitter.)

Förresten köpte jag en ny väska idag som kostade 400 pix. Det tyckte jag sved oerhört i plånkan. Eriks motorcykel kostade 7000. Ingen kommentar.

image513
Jon tyckte den var lajbans. Här är de allra fulaste kåporna bortplockade. Ungefär här gick jag på bio.

image514
Såhär såg den ut när jag kom tillbaka. Lär väl vara körbar runt juli eller så..

hits