Tribute to Karin samt det där om moralpaniken

Karin skriver i sin blogg att hon på alla bilder där hon dansar visar ett plågat ansiktsuttryck och att det är konstigt då hon aldrig dansar utan total eufori. Åja, här är minsann en smula eufori från i lördags:

12040-70

12040-71

Annars var det ett ganska intressant framtidsseminarium idag. Det är konstigt hur diskussioner ang framtiden alltid tycks stanna vid att vissa inte har tillgång till den senaste tekniken. Man börjar alltid med att konstatera hur "den nya tekniken" kommer att revolutionera och så för man en spännande diskussion om hur den tekniken kan se ut och sådär. Men så på någon vänster vrids allting till att handla om hur den äldre generationen inte kommer att hänga med, och inte tredje världen heller för den delen. Och där stannar man. Hur ska man beté sig som framtida bibliotekarie mot dagens barn som är födda till att sitta vid datorn, som lär sig läsa på tv:n och som inte alls vill läsa böcker? Om vi samtidigt måste ta hand om de gamla som inte alls kan någonting överhuvudtaget om datorer? Sån tråkig diskussion. Allting förändras, farmor Margareta som fyller 87 nästa gång har både dator och bredband, betalar sina räkningar över internet osv. Jag känner INGET barn som inte vill höra sagor och bläddra i böcker.

Och det där med att man inte alls skulle orka läsa en e-bok på nätet. Nja, kanske inte. Men jag skulle gladeligen läsa alla mina kurslitteraturböcker som e-böcker. Jag sitter ju ändå vid datorn minst fem timmar i sträck om dagen. Och faktiskt högst en halvtimme vid den fysiska boken. Men trots allt läser jag. Så jag vet inte, jag är väl skadad av MTV jag med.
Men jag måste ändå tycka att skräcken för att datorerna ska få barnen och människorna att sluta läsa böcker känns nåågot obefogad. Det är skillnad på media och media. Minns debatten om videovåld och serietidningar på -70 och 80-talet, nog fan läser 70-talsbarnen böcker.  Det är så uttjatat med medie- och moralpaniker. Ok, det går snabbare för ny teknik att utvecklas men bara för att man också kan fotografera med i princip alla mobiltelefoner som säljs behöver det inte betyda att alla ungdomar som finns kommer gå ut och ha gängslagsmål för att filma det och lägga ut filmen på nätet. Suck.
Tänk istället positivt, tänk på så mycket papper som slipper slösas när man kan skicka allt elektroniskt. Fixar man dessutom fusionstekniken kommer energifrågan vara löst och jorden behöver inte gå under av miljöförstöring. Allt kommer bli bra igen. Bara fortsätt läs för alla barn och barnen kommer fortsätta läsa för sina barn. Dessutom är det väl inte formatet som är det viktiga, det viktiga är ju faktiskt innehållet.



Kommentarer:
Postat av: karin

Haha, jag ser ju helt skogstokig ut!!

Jag håller med om moralpaniken, så jävla tråkigt. Och det där med mobilen, borde man inte vara rädd att folk ska sluta prata med varandra också?
Gäsp.

2006-11-14 @ 16:42:26
Postat av: Tobias

Och vad ser jag när jag (nördigt nog) skall gå in på bloggportalen för att kolla biblioteksbloggar, om inte en annons för erikapiks blogg! :) Haha, det tyckte jag var ruskigt kul.

Kul att du ger dig in på lite biblioteksdebatt här. Det mest intressanta är att det är chefer och institutioner som tjatar om bibliotekens framtid och digitala medier och sånt. Vanliga bibliotekarier är för upptagna med att hjälpa 65+ damer att välja deckare... Men för all del, det bör finnas rum för allt.

Postat av: love

det är mer just den där karin jag minns av de gånger som jag dansat/sett henne dansa faktiskt. speciellt det där vidöppna leendet.

2006-11-15 @ 10:56:50
Postat av: Tobias

Nej, vi klarade oss undan elden... men det regnar in mycket i det här biblioteket. Idag la jag märke till en vägg som såg helt brun och rutten ut... huuuu

2006-11-15 @ 12:49:03

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits