bära bar bär

Titta noga och nära så ser ni vad som var en av de roligaste sakerna på festen.

Jag och Set har varit ute på äventyr idag. Först gick vi ner till SEB och fixade med stålars. Så köpte jag en kopp kaffe och ett frimärke. Sen tog vi bussen till Ön (som är ett område i Malmö för den som inte vet) där jag hoppades på rikligt med björnbär. Hade till och med en bunke med mig. Besvikelsen var ett faktum när det där buskarna förut stod nu bara var en stor grop med byggjobbare i. Ett hus till ska byggas. Vi kunde ju inte bara åka hem igen så iförd Blundstone, unge i sjal och rygga påbörjade jag den långa vandringen hem. Tog flera timmar eller iallafall två. Två klibbiga stapplande timmar. Skorna är inte riktigt ingådda. Eller jo, nu är de ju det förstås. När vi kom hem var Set bara en liten av svett dyngsur klump. Jag med, fast en lite större klump.

Annars har Set varit på sitt bästa humör hela dagen. Ler och babblar mest hela tiden. Han skrek inte ens när jag gick på toa i morse, som han annars jämt gör. Det måste vara helgens boost av rim, ramsor och sång som gjort susen. Eller att vi lät honom ha napp igår och i morse.

För första gången sedan jag spelade golf på wii har jag tyckt ett tv-spel är kul. Det är ett doktorspel och man ska hålla på och operera patienter. Sketakul! Jag är en hejare på att ge spruta och skära med skalpell. Erik baddar och gör ultraljud. Och så får man bränna med laser och annat kul. Dagens tips. Nu ska vi spela lite till.

långhelg i bilder
Jag och Set åkte till Edenryd där vi tampades med spindlar och fästingar samt spenderade kvalitetstid med föräldrarna. Gick och lade oss tidigt och vaknade tidigt gjorde vi (varför jag talar som Yoda vet jag ej). Och Settan lärde sig gurgeljollerprata! Ska spela in imorgon kanske. Han är ur-gullig när han gör det. Sen åkte vi vidare till Bea och Hasse där det var kräftskiva. Erik kom också dit och sammanstrålade med sin lilla familj, dvs oss. Himla trevlig tillställning även om fågelskådare verkligen är ett släkte för sig. Obs: inte lugna mesar som de framställs som i filmer och böcker. Nu är vi hemma igen. Set har fått prova napp för första gången i sitt liv. Det var väldigt uppskattat. Imorgon ska jag fortsätta projekt beställa bilder i pappersformat. Until then.

Det kom ett mail"Så här kul har vi det här hemma!!! Kakor snus saft o chipps!! Yeah!!!!
Woohoooo........
 .  .  ..  .uuuuuuuu..huuuu.buhuuuu Var är ni...? Ska ni inte komma
hem snart.....? uhuuuuu...."

Rumpa


Da -gens rum -pa

Det bästa med att bada en bebis är att man får hålla i den när den är helt naken. Så mjuk och len. Man gör ju inte gärna det annars. Dels blir den kall och dels riskerar man kiss och bajs på sig. Jag badade Set ikväll när han nästan hade somnat och trodde att det skulle bli en skrikfest utan dess like. Som tur är ähähälskar Set att bada så han låg och flöt och njöt en lång stund istället.

Jag och Set var på stan innan idag och köpte en ryggsäck till mig samt en bok till Erik. Jag köpte boken
Fermat's last theorem till honom. Jag skulle för min liv och kniv ALDRIG vilja läsa en bok om ett knepigt matematiskt tal, speciellt inte på engelska. Erik ähähälskar sådant.

Imorgon åker jag och ungen hem till Edenryd för lite kvalitetstid på landet. Nu började det regna. *Ähähälsk*.

Mat och mössa


Dagens Set: ligga på golv och öva nacke. Han fick ha mössan som stötdämpare.

Tänkte skriva lite kort om amning. När man ammar behöver man energi. Man blir således hungrig. Klockan fem ikväll stekte jag två kotletter av fläsksorten varefter jag förtärde dessa i ett litet nafs. Tre timmar senare, alltså klockan åtta, spisade jag ett berg av spagetti och köttfärsås. Slank ner. Nu är klockan halv ett och jag håller på att förgås av hunger. Vet inte om jag klarar natten om jag inte får äta någonting. Vissa ammande mammor går ner sina graviditetskilon snabbt efter förlossningen pga amningen. Jag gör det inte. Mot köket!

män och musSet ser gigantisk ut på bilden men jag lovar, han är lika liten som vanligt. Vi har varit på kalas i Smedstorp denna helgen. Ett trevligt sådant i en fin by, det var i en riktig såndär lokal och allt. Med kaffe och kaka och tal och dans. Och vi var där till klockan tolv på natten. Set åkte sjal hela kvällen, funkade skitbra - med betoning på skit. Han lyckades nämligen se till att lägga tre rejäla brakare mitt i pausen då det hölls tal. Alla LÄR ju ha trott att jag var dålig i magen, buhu. Vi bodde på Claryhill och det är precis nu det är som göttast att bo där. Det börjar bli höst men det är ändå äta-utomhus-varmt. Bästa. Molly-kattunge hade jagat och fångat en mus som hon glatt sprang in i huset med. Det är musen på bilden. Idag kom Kari och Hennyspänny och hälsade på och sen plockade vi björnbär innan vi åkte hem till Malmö igen. Jag längtar ihjäl mig efter ett hus på landet.

jättehuvud


Vi kollar på VM om dagarna. Jag menar alltså att jag kollar på VM och Set sover i min famn. Måste säga att han är ganska lättsövd den där ungen som jag har gjort alldeles själv ära vare gud i höjden. Tillsammans med Erik alltså. Hehe. Nå, det är varmt och svettigt. Solen steker in i lägenheten på eftermiddagarna så till den grad att jag sitter i ett hörn och surar. Jag är alltså redo för hösten nu, bara så ni vet. Handlade en kofta för 300 pix igår. Hösten var det ja. Ge mig regn och rusk. Och en kopp kaffe. Aldrig förr har jag varit så kaffesugen som jag är nu, hela dagarna går jag runt och längtar efter en kopp ljummen java. De säger att ungen får ont i magen om man dricker kaffe när man ammar men det kan inte hjälpas. Jag måste ha mina koppar. Idag lyxade jag till det och snaskade i mig en liten snickers till eftermiddagskaffet. Jag har nämligen fått första barnbidraget och kände att stunden krävde något extra för att fira.

Dagens kontroll på BVC visade att Set är 55,5 cm lång, 4650 g tung och har ett huvudomfång på 40,5 cm. Han ligger lite under sin kurva i både längd och vikt men ligger HÖGT över vad gäller huvudet. Jag lärde mig gå vid ett och ett halvt års ålder pga mitt stora huvud. Ska vi gissa att han har ärvt från mig?

MörKära Murre, hur lyckades du med att förvandlas från balla katten till värsta pangsjonärstanten (alltså min gammelmormor) på bara 6 mån?!

Mina båda kamerabatterier har befunnit sig på laddning idag så det har inte blivit några bilder. Det gör inget för dagen har mest inneburit tvätt och städ och en liten stund i parken. Som vanligt med andra ord. Set var relativt lättsövd denna kväll, vilket passade bra då herr svärfar kom och bjöd på middag. Jag har smuttat på ett halvt glas vin och tycker det är gott igen! Har skytt rödvin som pesten hela graviditeten (lämpligt nog, haha) och trodde nästan att jag aldrig skulle gilla det igen.

Dagens sämsta: trampade på en geting som stack mig i foten.
Dagens bästa: verkar inte längre vara allergisk mot getingar. Svullnade inte upp ett dugg.
Dagens mest otippade: jag provade Eriks sida i sängen och har föreslagit ett byte inför natten. Vi har haft samma sida sen vi byggde sängen för ett år sedan. Det konstiga är att Erik har legat på den sida där snedtaket är vilket inneburit att han inte kunnat ta sig till sin kudde på annat vis än att krypa över sängen. Jag kan alltså gå raklång under snedtaket. Haha.

Set en månad


Som man kan se på bilderna är Set numera en hejare på att le.
Vi dör lite av kärlek varenda dag.

Idag fyller Set en månad hurrahurrahurra! Vi firade genom att först sova hela dagen (Set) och läsa ut Flickan som lekte med elden (jag). Sen gick vi ner till banken och satte in mina föräldrapengar på mitt konto. Och så köpte jag en klänning som var för liten. Kunde inte prova den då Set satt i sjalen. Sen firade vi vidare i Folkets park där vi såg Anna Järvinen i regn. Sist av allt firade vi genom att äta mjölk (Set) och klyftpotatis med tzatziki och kött (vi andra). Nu drickfirar vi vuxna med alkoholfri cider. Mums.


Moster BeaI fredags kom Bea hit på besök och stannade tills ikväll. Hon hade glömt pyjamas så hon fick låna mitt nattlinne som jag fått nyligen av svärmossan, fint som snus är det! Dagarna spenderades utomhus på Malmöfestivalen och kvällarna här hemma där vi förvandlades till två fnissmödisar. Blir så när vi inte träffats på länge. Det var välbehövligt, nu känner jag mig lugn och skön. Kan ha att göra med att disken är diskad och att ungen är sövd och att Erik är Erik och att det är sommar och att livet faktiskt är rätt bra i det stora hela. Men tack för besöket Bea och välkommen åter hälsar familjen Svahn/Loman!

magen

Dagen innan förlossningen var magen en stor kanonkula fylld med bristningar


En timme efter förlossningen var magen inte lika stor som före, men stor var den. Som en pösig påse, liksom som en vattensäng som böljar och har sig. Eller som en jäst deg som man trycker hål på så den blir sladdrig.

Idag är den ganska liten men ändå större än innan jag blev gravid. Den är framförallt påsigare. Nu hade jag inte världens mest vältränade mage innan graviditeten heller men bristningarna är också kvar och man kan verkligen se att jag har varit gravid. De lär väl sitta kvar i tid och evighet men det stör mig inte nämnvärt. Jag tänker på Kvinnor och äppelträd där en av dem hade en ärrad mage efter massor av graviditeter och så tänker jag att jag är nu en redig kvinna.


Dock: dagens bästa tips om man inte vill visa sin tjocka eftergraviditetspåsmage: ha ungen i sjal på magen hela tiden! Kanonkul!

FötterNär Kaj var liten brukade vi andra sjunga en sång om honom. Ibland var den snäll och ibland var den elak. Låt säga att det var mamma som sjöng, då kunde den gå såhär: "Vem har den sötaste gossen i byn det har vi det har vi det har vi". Om jag sjöng kunde den gå kanske såhär: "Vem har den fulaste tröjan i byn det har Kaj det har Kaj det har Kaj".

Ja, jag är medveten om att vi framstår som en relativt töntig familj, och det blir väl inte bättre av att det nu är jag som är mamman och således har börjat sjunga den om Set. Senast ikväll: "Vem har de sötaste fötterna i stan det har Set det har Set det har Set".

Billy SnusDet tog nästan en månad innan Billy kom tillbaka för kel på min mage. När jag skulle dokumentera henne såg hon dock skitsur ut och försökte fösa bort kameran. Skäms hon över mig eller?

Annars blev det inte mycket av dagen. Jag och Marika skulle ta bilder till körkort, hon har nämligen också fått plånkan stulen. Tyvärr fanns det ingen fungerande fotoautomat där vi letade, och den trasiga kostade dessutom 70 spänn att ta i. Skandal. Senast jag tog sådana bilder kostade det 25. Jag skulle också ta ut mina pengar från FK men insåg på banken att jag glömt mitt pass hemma. Darn. Dock träffade vi
Mirijam för första gången. Spännande! Hon tyckte att jag var mycket kortare än vad jag framstår på bilderna i bloggen. Märkligt. Jag är ju nästan kortast av alla människor i denna värld. Trodde jag var självklart. Sen har jag och Settan mest varit hemma och läst bok. Jag läste, han sov. Så var det med den dagen.

Bär
För exakt två år sedan var jag, Erik, Bea och Kari på bästa bärstället i stan och plockade litervis med björnbär. För ett år sedan var jag där ett flertal gånger men det var ett dåligt år. Bären fanns men hann liksom aldrig mogna innan de blev dåliga. I år har de börjat bygga hus på platsen där buskarna stod. Några finns dock kvar, så jag funderar på om det är värt ett försök. Kunde ju om inte annat kanske vara dags att introducera Set för Malmös stadsbussar. Vågar man? Cykla är ju uteslutet, och det är för långt att gå.

Hösten börjar närma sig och folk börjar jobba igen. Dock inte jag. Därför hittar jag på lite viktiga saker till mig själv bara för att få känslan. Skicka intyg till akassan ska jag göra om intyget kommer till mig från Lund imorgon. Hämta ut pengar från försäkringskassan ska jag göra eftersom jag får dem på utbetalningslappar vilket är väldigt störigt. Och så ska jag bannemig gå och ta passfoton. Det börjar allt bli dags att beställa nytt körkort. Förlorade ju mitt förra när plånkan försvann. Glömde skaffa nytt. Sen ska jag även beställa lite papperskopior av foton. Jag har nämligen en hemsk känsla av att min dator kommer att krascha och jag har ingen backup på mina bilder. Vojne vojne. Ärendet ligger i högen "saker jag skjuter upp till nästa dag, varje dag". Trots att det står en extern hårddisk här och bara väntar på att bli använd. Boh.

Nu kändes det som att jag jobbade bara för att jag tänkte på viktiga saker. Så därför tar jag och gör en kopp te och fortsätter med Flickan som lekte med elden. Tjohej.

Eller, eh, te kl halv ett går bort. Man tappar tidsuppfattningen av att vara mammaledig. Just sayin.

lika som masariner?


ÖvningVi övar inför Malmöfestivalen. Jag vet inte, men ser han inte lite mosad ut?

FilmtajmAvdelning saker man får göra med sitt barn innan det lärt sig säga uuuuuuuuu.

Nej jag menar: avdelning saker man får göra med sitt barn om man är dess mamma.

Nej jag menar: avdelning saker man får göra med sitt barn om man tröstar det direkt efteråt.

Lillbrallan


Värmen kräfva denna böxa

Det är varmt. Så oerhört varmt. Denna sommar kommer vi minnas som en av de svettigare. Finns en sommar från förra lägenheten som också var så extremvarm, kan det ha varit 2002? Och så sommaren -94 såklart. Det var en het sommar. Erik har sålt bilen idag. Hur vi ska ta oss till Ikea imorgon på sedvanligt söndagskaffe står skrivet i stjärnorna. En ny bil måste inhandlas å det snaraste!

Idag kom storkusinen Theodor med fader förbi och hälsade på Set innan de drog vidare mot Stockholm. När de hade åkt tog vi en barnvagnstur. Till en fotoutställning i en park gick färden. Sen blev det lördagspizza i Folkets park. Set bara sov. Jag svettades och hade ont i nacken. Hörrni arbetsterapeuter och sjukgymnaster, vad gör jag när det smärtar på en liten punkt vid en nackkota? Sluta stirra på ungen när jag ammar eller vad?

Promenad

Idag gick jag och Set en lång promenad (ja, en lång promenad. Ingen långpromenad) med Martina och James. Det var varmt men jag premiärade barnvagnen så det var ändå behagligt. Set sov som en liten stock hela vägen. Att komma in och ut ur hiss och hus är ett litet helvete men om jag ska betygsätta blir det nog ändå barnvagn - åtta tummar upp! Kanonkul!


Det fanns dock något idag som var ännu bättre än barnvagn. Tiden. Klockan och datumet slog nämligen 123456789. Jag tog en bild för att föreviga det underbara.


Tyvärr blev övningsbilden tusen gånger bättre, så den får ni också se bara för det.


Sen var det dags för Set att bada, det lilla klibbot. Tvättmaskinen tog vattnet i badrummet så det fick bli bad i köket. Såhär såg han ut när jag hade råkat doppa hans lilla huvud under vattnet. Herrejisses, i böckerna står det ju att de har en dykreflex och alltså stänger truten och håller andan när de kommer under ytan. Men icke då. Set gapade stort och fick sin första kallsup på kuppen. Blev lite sur.


Billy var mest intresserad av nyckeln till lådan. Luktade gott.


Erik följde med på världens längsta kvällspromenad runt stan, runt ribban, runt slottsstaden och hem. Tog tre timmar. Här har vi amningspaus utanför stans fulaste kyrka. Ja, det är den i bakgrunden.


Jag och Set tävlade om vem som var brunast (eller gulast?). Jag vann.


Sist men inte minst hittade vi stans fulaste reklamskylt. Only at Möllevången.

bildblogg


Det står i böckerna att man ska sova när bebisen sover. Så det gjorde jag idag. Sov och sov och sov. Skönt värre. När vi vaknade (klockan halv tre) fick jag lite panik över det vackra vädret och lastade således ryggen och magen full av barn och bjöjs och så gick vi till Mölleplatsen lagom till dess att Ida kom paddlandes i en kajak. Gissa om jag är avundsjuk. Har alltid trånat efter denna sport men aldrig gjort slag i saken. Bor vi här ett år till så jäla.


Vid klubbhuset rådde en så lugn och skön stämning att jag var tvungen att säga "harmoniii" med tillgjord röst.


Dagens bästa: portabelt skötbord. Tack mamma! Snyggaste färgen dessutom. Igår när vi var i parken med Marika och Evert hade jag Settan ute i bara linnebodyn en stund. Vi blir båda två sjöblöta av svett efter att ha sjalat en stund nämligen. Så jag luftade honom och torkade svetten. Efter en stund påpekade dock Marika lite försynt att han började få helt blåa armar av köld. Hoppsan sa jag och fick stämpeln dålig mamma av mig själv. Idag hade jag strumpor och mössa som jag genast klädde honom i när jag plockade fram honom. Bra mamma.


Så kom vi hem igen och var åter sjöblöta av svett. Problemet var bara att hemma finns ingen sval skugga. Det fick bli endast blöja, och jag slogs av hur stort huvud bebisar faktiskt har jämfört med resten av kroppen. Jättestort!


....ganska stor mage också för den delen. Någon som tvivlar på min mjölkproduktion?

mammaledig

Nu har alltså Erik börjat jobba igen och jag är ensam med ungen. Jag måste säga att vi klarar oss bra än så länge. Jag har klarat att duscha fast han var vaken, samt att dammsuga och fixa mat. Idag tog vi oss ut på egen hand. Set satt i sjalen och så hade jag reservblöjor och annat viktigt i en ryggsäck. Vi gick och gick och gick längre än jag gått på över ett halvår. Säkert tre kilometer. Hehe. Till Marika gick färden, eller iallafall till parken nära Marika. Där satt vi en stund och chillade och lät Evert leka med sin boll. Sen åt vi glass hos Marika. Vid fem gick jag och Settan vidare till Davidshall där jag handlade sushi som inmundigades i Magistratsparken tillsammans med fadern till barnet. Sen gick vi hem. Jisses. Jag har fått skoskav till och med. När vi kom hem kom Kristin förbi och hälsade på. Hon hade en present med sig till Set och vi blev skämsiga igen. Hon hade alltså VIRKAT en filt. Fatta hur lång tid det tar. Imponerande! Den är helt mjuk och jättefin. Set sover under den just i denna sekund och han verkar gilla den väldigt. Här kommer dagens bilder:


Navel uppdat


Dagens bästa för mig: Sets navel. Borta, fin, nästan läkt. Dagens sämsta för Set: en mamma som ska hålla på och fotografera när man just har fått en ny blöja i sömnen. Klart man vaknar och skriker.

Nytt möte på BVC stod på agendan för dagen. Set väger nu drygt fyra kilo och farbror barnsjukskötare sa att "här har vi en mamma med mycket och bra mat". Jajemen sa jag. Och så höll han en lång utläggning om hur lätt jag skulle kunna få mjölkstockning. Så då vet jag vad jag har att se fram emot.

Efter BVC åkte vi till djuraffären och köpte två säckar med kattmat. Murre fick bantningsmat och Billy fick lockemat för kräsna katter. Och faktiskt så äter hon glupskt av den. Tyvärr äter Murre ännu glupskare och har redan hunnit få i sig en stor del av hennes mat. Det jobbiga var dock när vi skulle betala säckarna i affären och mitt kort inte funkade. Köp medges ej. Pinigt. Jag trodde att jag hade massor av pengar kvar men när vi kom hem och jag kollade på internetbanken visade det sig att jag betalade räkningar för drygt nio tusen i juli månad. Min inkomst under juli månad var alltså två tusen spänn. Är inte det skandal?! Nu blir det inga barnvagnsturer med latte i näven denna månaden heller. Hur ska det gå hur ska det gå.

helg juli/augusti

hits