julen -06

För dem som inte tyade läsa det långa inlägget nedan vill jag be att få visa tre bilder från julen som varit. Kommer mera nån annan gång, klockan är snart halv fyra och jag börjar bli hungrig och trött. Mest hungrig. God natt och Gott Nytt År!


12040-104
Mycket virkande blev det. Fult som stryk blev det också, men det var mest övning..
12040-103
Vintern kom en endaste dag och gav världen ett sagosken.
12040-102
Och på julaftonsrundan sken solen med ett robotljus.

bloggen

På uppmaning av Lotten vill jag nu svara på ett antal frågor ang. mitt bloggande:


1. Hur länge har du bloggat?
Skrev mitt första inlägg i oktober 2005 på denna bloggen, har dock skrivit i dagboksform tidigare på min gamla hemsida från -96 som nog inte finns att hitta längre.. Har också skrivit i dagboksform på skunk.nu, lunarstorm.se (ja, jag är rätt ung. Förhållandet var kort men intensivt. Egentligen inte så intensivt, men det är en skön mening) samt på helgon.net. Minns inte om jag har funnits på fler ställen på det stora stora nätet.. 

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?
Gillade dem skarpt, bloggarna alltså, och gör det fortfarande. Jag har precis skrivit en artikel om biblioteksbloggar där jag hyllar dessa likt futuristerna hyllade fabrikerna och farten och trumpeterna! Om man har spenderat större delen av sin tonårstid med att försöka koda html är bloggen smooth som den godaste smoothien. Spelar roll att det antagligen finns miljonertals bloggar bara i sverige, bättre att folk bloggar än att de phutja slåss och slarvar. Ehm..    

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Oj, nu kan jag absolut inte minnas vilka bloggar jag läste på den tiden. Jag säger min egen, även om jag själv kan tycka att den uppdateras alldeles för sällan och ofta är ganska tråkig..

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Ja.. vad ska jag säga. Det hände nog lite mer i mitt liv just då så det är ganska spännande. Skulle precis flytta och var nog lite "hej jag ska bli sambo för första gången i mitt liv"-nojig. Mycket spekulerande och nog inte så snällt mot Erik alla gånger.Men jag var ganska rolig.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?
Mellan 20 och 25 stycken. Och då snackar vi inte återvänder som i en gång om dagen utan snarare en gång varje gång jag sätter mig vid datorn. Det kan även innebära att jag sitter vid datorn, går på toa, kommer tillbaka och då måste köra rundan - som tar nån halvtimme. Sen hänger jag även endel på bloggportalen där man ständigt kan bläddra mellan ett hav av bloggar hit och dit hela hela tiden! Detta är döden för mitt pluggande. Jag skyller en oinlämnad c-uppsats i Littvet på detta jävulskap.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Det är nog mest dagboksbloggar. Och tjuvlyssnat-bloggen. Jag har blivit en sucker för skvaller och läser gärna om tex Britneys bravader men skulle aldrig i mitt liv börja följa en modeblogg eftersom dessa är mördande tråkiga. Däremot har jag en fetisch för graviditets/barnbloggar. Kan surfa rundor i timmar och läsa och läsa om växande magar och om barn med öroninflamation. Och ja, min biologiska klocka ringer på högsta volym..

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Voj voj.. ok, jag är väl inte så väldigt lik peterpanie som flyttade till Kina och blev värsta höjdarna, men jag gillar deras blogg.. Och så brukar jag stanna till vid alvas värld som jag inte heller är så lik men som uppdaterar ofta.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Lik och lik, men Lotten har jag alltid gillat. Klarapops blogg och hemsida har jag också läst väldigt länge, samma generation, samma besatthet över Broder Daniel förr i tiden..

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Jag tror de gillar det, verkar vara en del som läser den ibland iallafall. Men eftersom jag har funnits på nätet sen jag var typ 14 känns det så naturligt för mig. Vad andra tycker om det är inget jag lägger någon större vikt vid. Jag säger som Häxan Surtant: "Skiter väl JAG i, jag gör väl vad JAG vill?!"

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Det tror jag absolut. Uppmärksamhet och bekräftelse är grundpelarna varpå min personlighet vilar! :)

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Vete tusan. Varför skulle man skriva någonting som var alldeles för privat eller känsligt? Det är för mig lika obegripligt som varför vissa tjejer lägger ut nakenbilder på sig själva och sen gnäller om att bilderna sprids. What's that all about anyway??

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Hur mycket bajs jag bajsar dagligen, hur mycket vatten jag kokte sist jag gjorde te, hur kall jag nyss var om händerna. Känns rätt tråkigt faktiskt. Långa utläggningar om drömmar försöker jag hålla mig ifrån. Drömmar är för det mesta väldigt tråkigt för alla andra än en själv.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
Se fråga tio. Antagligen till hundra procent.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Lite kanske. Jag tror man kan märka nån slags grundinställning hos personen som bloggar, om hanhon är en glad, bitter, desperat, självsäker, rolig eller tråkig person. Men lära känna är väl lite å ta i.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?
Tror faktiskt inte jag träffat någon efter att först ha läst bloggen. Däremot känner jag ju många som har börjat blogga efter att jag lärt känna dem. Alltså, det är ju inte så att jag fått dem att börja blogga, äsch ni fattar vad jag menar. Men det är ju lite samma sak. Man ser nya saker hos folk man känner när man börjar läsa vad de har skrivit. Det är spännande.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Japp. Det är till exempel extremt farligt för mig när jag bloggar mycket eftersom det tar av min värdefulla pluggtid. Å andra sidan spelar det inte så stor roll, bloggar jag inte spelar jag spel. Annars tror jag inte det är skadligt. Jag tror tvärt om att det är väldigt bra för många, det är alltid en bra hjärngympa att skriva och i många fall också terapi. Dessutom har ju skvallersnaskfaktorn aldrig varit högre i världen någonsin as far as I know. Kan säkert öppna många dörrar.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?
Eftersom jag har ett dagligt snitt på kanske femton pers som läser min blogg så finns det inte direkt en uppretad massa som vill mig illa ute i internätet. Vad jag vet. Äsch, jag tycker alla borde köra mer på Häxan Surtants inställning. Kolla på jullovsmorgon imorgon, klockan nio på ettan!

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nja, har väl varit lite väl barsk mot Erik några gånger kan jag tänka. Annars nä, skriver rätt mesigt om jag får säga det själv.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Det är nog mest det där med tiden. Dessutom lyckas jag alltid komma in i ett bloggflow samtidigt som jag har en viktig tenta eller artikel att skriva. Samt att det ibland felar och en lång lång text försvinner ut i rymden för att aldrig återvända. Sådant kan göra mig extremt uppgiven och förbannad. Då vill man slå datorn. Eller iallafall säga åt den på skarpen.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?
Kommer antagligen att finnas på nätet på något sätt. Skulle möjligtvis kunna gå över mer åt bildbloggandet mest på grund av lathet. En bild säger ju mer än massor av ord, som de säger.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Självklart kommer de ha inverkan! Vi kommer sluta tala med varandra i telefon, kommer sluta tala överhuvudtaget. Mänskligheten flyttar in i datorerna och slutar ha fysiskt liv. Allting blir digitalt. Världen som den ser ut idag kommer sluta existera och vi kommer att flyta runt i rymden. Nä men det påverkar redan journalistik vad jag vet, påverkar offentligt liv, ger större kontaktmöjligheter överallt. Bloggeriet kommer att växa sig stort.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Eftersom jag inte skriver dagbok på papper betyder bloggen att jag ändå skriver saker som inte är av det akademiska slaget, vilket är extremt skönt. Den betydde speciellt mycket när jag jobbade med att skruva och pilla i bilar och inte fick någon intellektuell stimulans alls. Nu är jag sämre på att blogga, men som sagt, jag har varit aktiv på nätet i nästan tio år och kan därför inte känna av någon större revolution.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Jag har framförallt större koll på vad som händer runtom mig. Jag är en extremt dålig fikaperson som blir rastlös av ändlösa timmar på café med en sur kopp kaffe i handen. Jag är också en rätt dålig telefonperson, ringer sällan upp folk själv. Därför har bloggläsandet betytt mycket. Man får reda på vad som händer i folks liv utan att behöva tala med dem :) samt kan man läsa om andra människor som man aldrig skulle lärt känna nånsin om det inte vore för bloggen. Tack bloggen. Haha. Oj vad jag verkar gilla bloggar.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten
Jag tycker de som känner sig hågade kan svara och sen meddela mig i kommentarerna!

Animals taste good!

Snart är det dags att åka hem till Edenryd! Till tomsan och till ekebacken och till åby och till krogstorp och till skolgården och till brasan och till kaffet och till yatzyt och till söndagsfrågorna och till maten och till spelen och till julen och till granen och till kylan och till pianot och till föräldrarna och till syskonen och till hemma!
Har precis bakat ett bröd som pga stängda affärer fick bli ett bugs-in-the-mjöl-bröd. Hehe. Vi kan väl låtsas som att alla larverna och alla vuxna djur förkolnades och förintades inne i ugen? Dessutom är det fullt med linfrön så man kan ändå inte se om det är djur eller frön. Det blev gott!
Nu vill jag se amerikanska filmer från 70-talet. Lyssnar på Dylan+Cash och får en känsla av Duellen/Rumblefish-nätterna. Då när man var för stor för att vara barn men för liten för att gå ut, då när man var hemma på helgerna men fick vara uppe så länge man ville, vilket man ville. De där nätterna har nog satt djupare spår än man tror. Alla sinnesminnen man har kan i princip härledas till unga nätter med allt för mycket te och popcorn i kroppen. Nya finans-spelande som varade flera dagar. Alfapet som varade hela nätterna. Jambalaya. PS I love you. The young ones. This Life. Engelska deckare. Sweet sweet teenage life.
Sist, en efterlysning. Jag söker namnet på piratsorken i Bamse. Han var gul och hade hatt och kavaj. Och en hel besättning sorkar på skeppet. Anyone?

12040-101


Trött

Lördag kväll. Terminen är slut, det är jullov. Jag har inte haft jullov på två eller tre år. Jag har inte haft sommarlov sen jag gick i åttan. This is great. Det enda jag vill göra är att vara uppe om nätterna, äta kaksmet och spendera dagarna framför tvn där filmer som Lassie ska visas. Det gör de förstås inte och egentligen vill jag nog ingenting av det jag sa. Det är bara som jag tror eftersom det var så det var då när jag hade lov senast.
Erik är på österlen och badar bastu, jag är i Malmö och splear blues. Jag tror jag behöver sol.

Bilddagboken

12040-100

Tänkte berätta att förra helgen åkte jag och Erik på en mopedtur till Östra Grevie.

12040-99

Det var kallt men härligt.

12040-98

Denna bilden togs på Lucia när Alexander och Johan spelade rymdmusik på Vinylbaren. Liknande bilder går nu att beskådas för allmänheten på en bilddagbok nära dig:
http://erikapik.bliddagboken.se

Fortsättning

Vilken film såg du senast?
The Science of sleep - sweet sweet film. Se den! Såg förresten lite precis på en film som hette Sorority Boys, den var hemsk och jag slutade titta efter en kvart. Se den ej.

Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?
En hund till Martina. (dåligt samvete från igår)

Berätta något som ingen annan känner till.
Hm.. vet inte om det finns någonting. Jag är inte doldisen precis.. haha

Om du skulle förändra EN sak i världen utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
Skulle utrota kattallergi och göra bilar billiga och miljövänliga. hoho. (Erik: att man fick köra motocross överallt)

Tycker du om att dansa?
Oh yes. Allt från dans på klubb (speciellt när twist and shout kommer) till bugg, polska, engelska, vals, inte polka, men nästan all dans!

George Bush?
Jag snor Daniels citat från Bush: "We know that dictators are quick to choose aggression, while free nations strive to resolve differences in peace."  Säger allt.

Vad skulle dina barn heta? (pojknamn/flicknamn)
Mattis och Siv "Sivan" Svahn

Skulle du kunna flytta utomlands?
Nja, kanske ett litet schlaag bara för att uppfylla kvoten "jag bodde utomlands ett tag när jag var ung och ville upptäcka världen och mig själv", men jag hade nog snart drabbats av hemlängtan till fagra skåneland. Jag älskar att betala skatt, jag älskar att bo i ett land med årstider, jag älskar att bo vid havet i Skåne, jag älskar att bo i Sverige. Men jag har aldrig bott utomlands så jag kanske skulle älska det med, what do I know?

Vad skulle du vilja att Gud skulle säga till dig när du kommer till pärleporten?
Här spelar linden och här sjunger näktergalen

Vem vill du se sno denna lista och svara på frågorna?
Den som än tyar

Vad ska du göra nu?
Tillverka en personlig sida på bilddagboken! Comin right up!

Annars är det lucia imorgon och jag jobbar till åtta. Skolarbete till tusen fram till nästa vecka. Sen jul! 


frågor och svar -uppdaterad!

Ta närmaste bok, slå upp sidan 18, rad 4, vad står där?
 "främst i den politiska arbetarrörelsen."

Sträck ut vänster arm rakt fram, vad rör din hand vid?
En liten låda med dadlar i.

Utan att se efter vad är klockan nu?
22.22..... (22.25)

Vad såg du på TV senast?
Mysterious skin i fredags med Erik, Bea, Al, Karin OCH MARTINA

Vad lyssnar du på just nu?
Moneybrother - Falling in Love (with Christmas time)

När var du ute senast och vad gjorde du då?
För en timme sedan ungefär, var på väg hem från den afrikanska kören

Vad tittade du på innan du gjorde denna lista?
Lottens julkalender, Alfons blogg och Aftonbladet

Vad har du på dig?
Jeans, röd lång t-shirt och svart tröja över (+underkläder o strumpor)

Drömde du ngt i natt?
Ja det gjorde jag verkligen, det var nånting med julklappar som skulle köpas och sån ångest man har innan man blivit bedömd på en tenta..

När skrattade du senast?
För en stund sen när jag såg en film på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=NOZ7wNSWTeg

Vad finns på väggen där du sitter?
En bild på Elvis, en bild på vissna blommor vid ribban, tre vykort: en hare, en dam och en krokig typ i ett rum

Har du sett ngt konstigt på sistone?
Såg Zillén idag. Det var ganska konstigt efter alla dessa år..

Fortsättning följer..

kylan

Finns inte så mycket att tillägga debatten idag utom att jag fryser så jag skakar, samt att jag igår kväll lyckades med konststycket att inte ens kunna vända på ett gäng fiskpinnar utan att de gick sönder. När jag får barn ska de bara få äta rå köttfärs med rå potatis till. Buurrrr

det där om djävulen

Alltså, jag måste bara säga att jag precis har sett the most horrible movie ever made. Djävulen bär prada. The Devil wears prada. Oh my god! Jag är mållös. I gårdagens Skånska dagbladet skrev Tiger en hjärtknipande artikel om en katt som bundits fast i skogen med ett buntband runt halsen. Katten hade försökt ta sig loss så länge att den hade djupa sår där snöret hade suttit och när en snäll hund hittade den var kattalars så svulten och svag att han nästan var död. De djävlarna som har gjort det må brinna. Jag önskar samma straff för de som har gjort Djävulen bär prada. Vilket stycke rent skit.
Det är alltså en tjock och ful tjej (egentligen kanske 1,80 cm och 55 kg, långt brunt hår och as-snygg) med asfula kläder (alltså vanliga kläder) som råkar få ett assistentjobb på en modetidning. "Hurra hurra oh jag är så självständig och fattar inget om mode och skiter i det också för jag är ju smart och ful och vill bli journalist, men oj de andra retar mig och nej, chefen är taskig! Vad ska jag göra för att få respekt? Jag vet, jag tar på mig designkläder och loosar a few pounds! Yei, de älskar mig äntligen! Men mina vänner börjar undra och min pojkvän är lite sne när jag jobbar så hårt och har en karriär.. Aja, jag åker med till Paris till slut när jag har blivit dumpad av alla utom min chef, det blir säkert bra - snygg är jag ju. Men oj oj oj chefen är ju lika olycklig som jag och så ska hon skiljas, jag fattar! Detta äär visst inte lycka, jag säger upp mig och drar hem igen. Vad ska jag göra för att min pojkvän ska ta tillbaka mig? Där har vi det! Sluta sminka mig, ha ful frisyr och ja just det, ta på de där gamla fula kläderna igen. Ingen kan ju bli tagen seriöst med snygga kläder, vad tänkte jag på! Hoho, och karriär pha! Inte ska väl jag ha det nu när min kille har fått värsta jobberbjudandet, det är ju faktiskt mannen som ska tjäna pengar, gör kvinnan det blir hon olycklig och krossar sitt äktenskap - det vet ju alla. Vilken tur att jag iallafall ger bort alla mina designkläder till tjejen som veerkligen vill ha dem, jag menar - det är ju faktiskt de som är riktigt intresserade av mode som ska hålla på med det". Förhoppningsvis går nu alla intresserade av mode, dvs. alla trettonåriga tjejer (som är filmens målgrupp) hem och sparar ihop till sina första riktigt dyra skor, japp de såg vilka modeller som gäller i filmen, de släpps just till att filmen har premiär. Och sen när de har tittat för många gånger på filmen så att modet inte gäller längre, phu tur, då finns ju Ebba och Engla och alla de andra tjejerna som kan guida dem (ja de som är såå modeintresserade och som har öga för de små detaljerna och kan se att ooh en sån sööt väska) till ett lyckligt liv i rosa. Gärna som hemmafru och gärna med polokrage. Fina flickor klär sig inte som slampor vetu. Med stil och fucking smak. Bland katter och prada.

Jag vill slå på någonting. Hårt och länge. Eller iallafall uppleva some real kultur. Jag tror jag ska ringa Harold Bloom, han är den enda som kan hjälpa mig nu. Han är mitt enda motgift. God natt.

det där med döden

Höör blev inte riktigt som vi hade tänkt oss i morse.. Planen var att vi skulle dyka upp på bibblan vid kvart över nio och direkt bli bjudna på lite kaffe och lite bulle och mysa rundor innan vi gick på det stora arbetet. Icke blev det så. Tåget stannade i Lund och kom inte längre eftersom någon stackare i Eslöv bestämde sig för att hoppa framför ett tåg vid halv niotiden. Puget. Vi tog kaffe på stationen i Lund, försökte få tag på någon i Höör och berätta att vi skulle bli sena. Till slut kom en buss och vi satt sen i en halvtimme och lyssnade på en pratglad evangelist som kom i slang med en Karlskronabo som precis varit i Thailand på semester och bland annat sett en man så tjock att han fick lyftas med en kran. Sen kom vi fram till Höör där det regnade från alla håll och evangelisten visade oss vägen till biblioteket. Det var en lugn dag med ganska få besökare, men det var kul att sitta i den lilla informationen och hjälpa folk. Det var så litet att jag drabbades av nostalgikänslor då bibliotekarien hjälpte till att låna och låna ut böcker. De hade en automat men ingen använde den. De hade även första adventsljuset tänt hela dagen, samt en stor paketadventskalender som de hade pysslat ihop för barnen. Härligt smått och mysigt. Lokalen i sig var dock inte mycket att hurra för. Den liknade Bokelundsskolans bibliotek om jag minns rätt. Kanske Hjortakrokens. Det blir väl så när man har gemensamt folkbibliotek och skolbibliotek.
Hemfärden gick bättre, dock i ett gammalt SJ-tåg. Det är galet hur bekväm man har blivit. Vi fattade inte att vi hade kommit till Lund bara för att man är så van vid att alltid se en digital informationsskylt vid dörren.

Dagens sämsta inköp: Hade inte fixat matlåda att ha med så jag köpte mat på pressbyrån, bland annat en extremt omogen banan som fick slängas efter ett litet bett. Blö. Var sen alldeles yr hela eftermiddagen.
Möjlig orsak nr 1: hunger
Möjlig orsak nr 2: mackan med skagenröra i från pressbyrån
Dagens bästa inköp: Cykellysen från Classe O:s affär. Sådana som sitter med gummisnoddar. Hur bra som helst. En pappa stod framför mig i kö och köpte tre paket! Och äntligen kan jag cykla hem från stationen utan att vara hysteriskt rädd för att varje mötande bil är en polisbil!
Dagens bästa inköp nr 2: (som hade kunnat bli dagens sämsta) Den nya würzesoyan från asienaffären. Den vanliga affären var stängd så vi fick gå till den andra över torget. Där inne luktade det som väldigt koncentrerad urin. Kanske hade någon kissat på sig eller var det någon asiatisk mat.

ChipChop!

Det där med bibliotek

För första gången sedan vi började på utbildningen har vi fått feedback på någonting vi skrivit ensamma. Allt annat har varit i grupp och visst det kan vara bra att jobba i grupp eftersom det är i stort vad ens framtida jobb kommer att gå ut på, men man kommer inte ifrån känslan av att man inte riktigt får visa vad man går för när man jobbar tillsammans med andra. Det är så många viljor som ska enas om någonting och ingen blir riktigt nöjd. Inte för att man någonsin blir speciellt nöjd med det man presterar ensam heller men att motta kritik eller beröm är iallafall mycket mer på riktigt när man är ensam. Och därför blev jag extra glad idag när läraren faktiskt berömde min artikel, både språkligt och innehållsmässigt! Kalla mig skrytis om ni vill, jag är stolt över mig iallafall. Och det känns extra nödvändigt att få beröm på första artikeln också, hela terminen har man lallat omkring utan att veta om man pallar trycket eller ej.
Jobbade på Lunds stadsbibliotek för första gången idag också. Kom dit tio minuter innan och ingen hade någon aaning om vad jag gjorde där. Fick vara med iallafall, full rulle hela tiden. Hämta reserverade böcker hit, låna ut böcker dit. Tömma roboten hit, förnya lånekort dit. Sätta upp böcker hit, hämta böcker från magasinet dit. Mycket var det. Fel blev det ibland. Lätt att veta att man inte får låna ut pennor från receptionen, och lätt att veta hur datasystemet funkar utan att ha varit där innan då!?! Men det var så kul att jag missade att gå hem med ungefär tio minuter. Hoppla. Imorgon blir det Höör och i övermorgon Lund igen.
Andra nyheter är att både lillebror Svahn och lillebror Loman är på inflyttande till Malmö. Sistnämnda ska bo lite längre ner på samma gata och har redan planerat för både matlagning och tvättglidning hos storebror Loman. Ha!

Nytt te för dagen: Lusse, med både saffran och rosépeppar. SWEET!

+ ett extra bokgrattis till Rep Nosslin som tog hem Augustpriset ikväll!

hits