söndagspromenad
Imorgon är det februari. Det betyder att imorgon börjar både min födelsedagsmånad OCH födelsedagsvecka. Det firade vi idag med att ta en promenad till Willys. Vi gick förbi huset som går under avdelningen "platser där jag aldrig vill bo" (bild 1), Folkets park (bild 2), Istappar som hade börjat smälta (bild 3) samt Glädjeyra (bild 4). Glädjeyra blev det även hemma när vi firade med varsin semla. Vad som inte var speciellt glädjeyrt var filmen Precious. Ännu en film i avdelningen "filmer jag nästan inte klarar efter att jag fick barn". Men bra var den.

En helt annan sak. Set är sketatorr bakom sina öron. Nästan så det har börjat blöda på ett ställe. Det är liksom  bara en massa hårt fnas som sitter fast. Vilken salva är bäst? Räcker det med spensalvan (Helosan)(nasty att det står spensalva på den) som vi har hemma eller ska vi köpa någon annan?

Om vintern

 

Det sägs att vintern är den värsta/bästa sedan -87. Vet ni hur gammal jag var -87? Fem år. Vet ni hur mycket jag kommer ihåg från vintern -87? Ingenting. Att då just denna vintern är en kanonvinter stör lite ihjäl mig. Jag älskar vinter och vinteraktiviteter, men när man har en pyttebebis som ska med överallt går det liksom inte att göra sådant man vill. Jag vill åka pulka och längdskidor. Har längtat efter att få åka längdskidor ordentligt sedan vintern -87 ungefär men alla vintrar hittills har varit kassa. Fram till nu då. Alltså, idag var vi ute i kanske tre kvart sammanlagt. Efter en halvtimme var Sets kinder blåa av kylan, på riktigt, och jag trodde att han skulle få värsta köldskadan så vi fick gå in igen. Fatta att jag kommer få vänta till 2033 innan jag får göra vinteraktiviteter! Vet ni hur gammal jag kommer att vara 2033? 51 år! ÅÅÅH.

 

Ja ok, jag antar att Set i sig väger upp förlusten en smula.. Men ändå: STÖRIGT.


Filmtajm

Jag fick ett erbjudande av mamma att gå med i Lovefilm gratis i två månader. Tänkte testa. Det verkar helt bra, det finns sjukt många filmer att välja bland. Problemet är väl mest att jag har sett så många redan. Jag måste ha lagt en förmögenhet på Biograf Spegeln, samt en förmögenhet till på hyrfilm i början av tvåtusentalet. Och så satt jag ju faktiskt med i styrelsen för Sölvesborgs Filmstudio ett tag. Har aldrig riktigt tänkt på det men film är nog ett ganska stort intresse för mig. Märkligt att inse det efter alla år. Nå, bäst med Lovefilm: Jag får äntligen bestämma själv vilka filmer jag vill se och slipper se BARA en massa killfilmer om krig och ack-tjonn och komedier med töntig killhumor som det blir för att Erik providar med film i detta hushåll, och har så gjort nu i fem år. Well Erik, no more! Mohaha. Har än så länge drygt 40 filmer på kö så jag lär ju behöva vara med där i ca 300 år. Filmer på kö är tex denna:

och tex denna:


och tex denna:snöstorm

Igår var det storm och vi tog en tur till Bo01. Vi åkte buss dit och gick hem. För de som har fejan finns alla bilder  där till beskådan, har man icke fejan får man nöja sig med dessa. Det var kallt och jävligt men det bästa var att jag var perfekt tempererad hela promenaden! Inget svett och inget frys. Jag säger då det, Björnkläder är bäst i alla väder. Nu ska vi snart till BVC på 6-månaderskontroll. Spännande!


900

Fir fir, detta är inlägg nummer 900! Tänk om allt försvinner helt plötsligt. Så mycket text och så många bilder. Vi är tillbaka i vardagen efter ännu en helg på Österlen. Det är kul att vara iväg men ack så skönt när man är tillbaka igen. Vardagen har stabiliserat sig för Set och därmed också för oss. Så här funkar det nu när han är 6 månader:

- Set vaknar nån gång mellan 7.30-8.00. Väcker oss båda men eftersom vi kör varannan dag-pricipen får den ena somna om.
- Den stackare som måste gå upp gör det. Byter blöja och lägger Set på golvet i köket där han är nöjd med att kolla på när katterna äter frukost, under tiden går man på toa.
- Jag lagar en kopp kaffe till mig och en slurk välling till Set vilket vi sedan drar i oss under 9.00-nyheterna på SVT.
- Set somnar igen vid tio-elva-snåret. Sover mellan en halvtimme och en timme.
- Kl 12 är det lunch för Set. Han får nån puré, jag äter frukost.
- Sen är det antingen lek eller går vi ut. Oftast går vi ut. Där sover Set i vagnen.
- Kommer hem runt 16.00 och har lekstund och lite amning.
- 17.00 är det kvällsmat med gröt för Set. Jag och Erik äter lunch eller mellanmål.
- Sång, lek eller bad plus pyjamastajm (och eventuellt bajsdags på pottan) innan det är läggedags kl 18.00. Sövningen går oftast snabbt, kanske på tio minuter. Rutinen är att vi säger god natt till katterna och Erik och så sjunger vi Blinka lilla stjärna till julstjärnan (sjuukt störigt att julen tar slut. Sjukt störigt). Sen ammar jag en skvätt och sjunger Tula hem och tula vall plus alla andra sovsånger jag vet (typ fyra). Jag går ut, Set ligger och glor ut i mörkret en stund och sen tar Erik till sitt sövknep som är att vagga/gunga honom lite. Och vips: klart!
- Sen är det vuxentajm med mat, film och dator. Oh, lovely vuxentajm.

Förresten, Set håller på att lära sig krypa. Under de första sekunderna ser man hur det går just nu, denna är filmad ikväll.


Tygblöjor

Isabelle önskade ett inlägg om tygblöjor. Ett sådant får komma nästa vecka. Klockan äro snart halv två och vi ska till Danmark samt Österlen imorgon. Och vi har inte börjat packa. Och vi åker tidigt. Så bäst är nog att gå till sängs nu och hoppas på att vi vaknar i tid imorgon. Dagens o-tips: Filmen The Road när man precis fött barn. Hej ångest. Dagens bild: katterna.


xx

Hur man förvaras när man är 6 månader och de vuxna tappar upp vatten i badkaret.

 

Vi tog en promme i eftermiddags - runt, upp och bort. Klockan fem kom vi till Mobilia och där insåg jag att jag inte ätit mer än frukost vid tiotiden i morse. Jag har sällan varit så nära att svimma. Benen var som spagetti och det nästan flimrade framför ögonen. Eftersom vi ändå skulle handla middagsmat tog vi en tur på Ica Malmborgs och köpte en god ost samt, och här kommer det fräsiga, smörgåsrån. Jag åt halva osten samt minst tio rån där på stående fot. Så är det ju så att alla bebisar äter smörgåsrån jämt och ständigt, det är ju sen gammalt. Set ska minsann också få chansen att prova, tänkte vi, och så bjöd vi honom på några smulor. Kändes väldigt modernt. Det enda som skulle kunna slå rån hade varit majskrokar, men jag tycker ändå att det är för dyrt för så lite innehåll - det gör jag. Rån var perfa. Sen köpte jag en ny klänning (woho!) i en storlek större än jag brukar ha (buhu) och så gick vi hem. Efter andra semlan på lika många dagar gick jag, Martina och Juhlia på konsert med The Xx på Debaser. Jag vet inte men jag hade nog tänkt mig att de skulle vara lite mer rutinerade. De kändes så.. så.. unga. (Ja, jag fyller snart 28 och ja, jag har insett att jag inte är 22 längre). Men det var gött att gå på lokal och ta en bir, det var det.

 

Livet alltså. Rätt härligt ändå.


Det sämsta

Det sämsta med barn är att de tar sönder ens nyaste och finaste bok. Bara sådär. Järnspikar. Han ska aldrig mer få läsa den, det är då ett som är säkert. Grrrrr.

 

Igår var vi på kalas hos Olof och Matilda och Lilly. Olof fyllde år. Som vanligt blev det spel och snack och sent. Jag tror det har att göra med att Lilly också finns, det känns liksom inte lika farligt att vara uppe sent om man är det med en annan småbarnsfamilj. Jag tror vi somnade halv fyra. Set vaknade vid åtta. Man skulle kunna säga som så att tröttheten råder i hemmet. Och jag som ska på konsert ikväll. Nä men en kopp kaffe kanske?


*minns*

Just ja, önskar mig ju BB-brickan också - i födelsedagspresent alltså. Se så nöjd jag ser ut när jag gnaskar i mig den. Äsch nu vaknade Set. Fortsätter imorgon med att berätta om det sämsta med bebisar. Det är varken bajsblöjor eller nattskrik.


Önskelista -10

 

Vi tog en promenad till området kring centralen. Meningen var att vi skulle gå till havet men så svängde vi av vid Orkanen och tog en tur på Sopstationen istället. Letade efter en lampskärm men kom ut med en tårtbricka. Lägligt med tanke på en förestående födelsedag. Jag funderar ibland på vad jag önskar mig. Ena dagen tänker jag att jag önskar mig en cykelbarnstol, andra dagen tänker jag att hallå det är ju en present till Set och inte till mig! Tredje dagen tänker jag att Jamen annars måste jag ju ändå köpa en så då kan jag lika gärna önska mig det. Och så går det runt. Andra saker jag önskar mig är:

Tv-kanna

Pall med fårskinn

Fårskinn överlag

Alpackagarn i fina färger

Bidrag till träningskort på Friskis

Presentkort överlag. Gärna Åhléns.

Nya Ajvideboken

Bra böcker överlag.

Sen kommer jag inte på mer just nu. Kanske en resa eller ett hus eller ett jobb eller en kattunge eller en bil eller en bebis eller en fin mjuk kofta.

leka

Det bästa med att ha barn är att man får leka med deras leksaker. Iallafall nåt av det bästa.


6 mån

Idag fyller Set 6 månader! Han poserar här fritt på temat "spiritual hands" i sin nya cykelhjälm som vi fick i julklapp av Kari. På sin 6-månadersdag lärde han sig nästan att krypa. Eller, han reste sig alltså nästan helt upp på armar och knän när han låg ner. Snart så. Och så ska man ju fira med någonting gott att äta, så vi slog till med att premiära kött. Det gillades kanske inte, men vi ger inte upp. Några smaktillfällen till så sitter den nog.

 

Annars är han världens bästa bebis. Han är glad nästan jämt, han är sötast i stan och han älskar när vi sjunger sånger och läser böcker. Han har bajsat på pottan en gång (blir så nasty med hårdbajs i tygblöja, lättare för själen att sätta honom över pottan när det är dags) och utom att han väcker oss alldeles för tidigt om morgonen så ger jag "att ha bebis" tio av tio brödrostar. Kanonkul!


Hängbuk

*Låter rubriken vara bildtext*

 

Annars har det inte hänt speciellt mycket. Vi kollar på Glee så fort Set har somnat. Sen på Dakar. Mycket tv såhär på vintern. Imorgon blir det promenad med Marika, Martina, Set, Evo och James. Sen kommer Kari och Henny. Sen blir det middag med Helena och Maja. *Rekord i socialhet*. Och så är jag omåttligt förälskad i denna låten.


Set sitter på sitt sätt

Han kan sitta! Länge! Det är en duktig unge vi har. Och fortfarande väldigt pigg. Vi blir tröttare och tröttare. Så trött är jag just nu att jag tänker i bitar. Fragmentariskt. Har glömt allt jag skulle skriva, kommer bara ihåg några hållpunkter. Tex att vi lagade mat som vi frös in i iskuber idag. Första gången. Detta moment är ett av de jag bävat mest inför vad gäller att vara förälder. Orka laga mat och frysa in liksom. Men det gick bra (Erik gjorde mesta jobbet haha) och det blev gott! Värsta goda: två knippen broccoli, två små burkar majs (med lite böna i) plus en del smör. Mixa och tada, godslafs!

 

Sen tänkte jag också på att jag har börjat sticka igen. Har nästan fått panik över hur okreativ jag varit så det var skönt att tillverka något. Blev ett par sockor till Set. Tyvärr var de för små så jag har fått börja på ett par nya redan. Har gjort klart en, och tyvärr blev hälen stor som en påse. Aja. Gör om och gör rätt. Nästa gång!

 

Och så tänkte jag lite på mina livsrädslor. När jag var liten var jag hemskt rädd för spindlar (är det fortfarande) och för att vårt hus skulle brinna ner-upp. Jag var också alltid rädd när föräldrarna var bortresta att de skulle försvinna eller dö och aldrig komma hem igen. Nu är jag mest rädd för döden. Både min egen och andras. Och, nästan ännu mer, fysiken. Inte min egen kroppshydda då utan fysik som i ämnet fysik. Sånt där med periodiska systemet och tyngdlagarna och atmosfären och annat obegripligt. Det jag är så rädd för vad gäller fysiken är kanske att jag känner att jag verkligen inte fattar. Jag fattar nästan ingenting inom naturvetenskapen. Det är så läskigt att det finns de som gör det. Att jag är så mycket mindre intelligent när det kommer till detta ämne. Kommer något inom fysiken på tal sätter min hjärna sig på snoose. Jag lite föraktar min okunskap för ni vet, okunskap föder rädsla och detta är min.

 

Ja nä det var nog allt. God natt.


fryst fisk

Helgen har gått i isens tecken. Först var vi på isen i Pildammarna där vi inte hade skrillor med, sen åkte vi till Falsterbo och åkte i Flommen. Rätt kul faktiskt.

 

Is är vajert.

Jag skrinnade på med barnvagnen. Set gillade inte den kalla vinden. Önskade den varma. Kunde han fetglömma.

 

Erik hade isdubbarna på (trots att det är högst 50 cm djupt vatten under isen)

 

Best of all? Fastfrusen fisk! Kanonkul!

 

Best of all enligt Set? Gungeligungeligungan hemmavid. Är dock snäppet för liten ännu, därav lustiga ställningen.


Lego

Imorgon ska vi inrätta en lekhörna i vardagsrummet. En dag när vi bar ner saker till källaren tog vi tillfället i akt att hämta upp en kasse med Eriks grejer. Vi var ute efter hans legobeskrivningar, men i påsen fanns även skrivböcker, teckningar och räkneböcker från lågstadiet. Ha! Det är visst inte bara jag som dumsamlar på onödiga grejer från barndomen. Anyway, vi har köpt en matta nu - en blå. Vårt hem är alltså om möjligt ännu mer färgglatt! Woho! Den ska vara golv i lekhörnan. Set fick ett gäng muggar som man kan stapla igår när vi var på Ikea. De är också färgglada och vårt hem är som en sprakande smällkaramell. De passar bra på mattan. Men jo just det, legobeskrivningarna. Hahaha. Det är så gulligt att jag dör. Jag gör nu en jämförelse mellan dagens lego och 80-talets.

 

Dagens:

och Eriks:

 

Vad ska man säga? Göllegöllegölle!


Summering

Borde väl göra någon form av summering av 00-talet. Synd att jag inte minns ett jota av vad jag har gjort under dessa år. Jag vet ju VAD jag har gjort men NÄR det var är en klurigare fråga. Provar och trevar, får göra ett nytt inlägg om jag kommer på mer.


2000: Nyårsafton i Falsterbo, största raketen nånsin ute vid fyren. Bea var orolig, vi andra tyckte det var festligt. Fyllde 18 och hängde mycket i Malmö hos Bea och Kari. Var på Emmabodafestivalen. Tog körkort en snöig och iskall mörk kväll i december. Reste tre veckor i Namibia som specialarbete i gymnasiet. Var allmänt osäker på mig själv och livet i stort.

2001: Tog studenten och flyttade till Malmö tillsammans med Marika och Martina. Starten på ett antal härliga år fyllda av rostade mackor, KB-kvällar, öl, tv, män, konserter, musik, film, bråk, skratt och studieskulder. <3

2002: Pluggade Litteraturvetenskap och Kulturvetenskap. Träffade Karin, Torbjörn och Tobias och fick ett nytt gäng vid sidan av M&M. Blev en period med mycket lådvin och slagsmål.

2003: Hm.. här sviktar minnet en smula, men jag kan tänka mig att det var ungefär samma som 2002. Spenderade den mesta tiden på KB, ca tre kvällar i veckan. Många förfester och efterfester i kollektivet fem trappor upp. Pluggade Kulturvetenskap i Malmö. Simmade med Elin. Åkte till Emmaboda igen. Spenderade alla pengar på öl, konserter och skivor. Hur jag ens hade råd med mat är en gåta. Nu kom jag på! Bea flyttade till Granada, jag saknade. Åkte dit med Kari och hälsade på.

2004: Nu hände det grejer. Läste c-nivån i Littvet men skrev aldrig klart uppsatsen. Har fortfarande inte gjort den. Bestämde mig för att försöka få sommarjobb i Malmö istället för att bo hemma och jobba på pappersfabriken. Fick jobb direkt på Manpower då jag hade truckkort. Jobbade lite här och lite där tills jag hamnade på Skandia Transport i hamnen (där man installerar saker i nya Toyotabilar, för er som inte känner till det). Älskade det från första stund. Så mycket att jag jobbade kvar när hösten kom. Och vintern. Och våren. Spanade på tjusiga män. Hängde annars fortfarande mest på KB.

2005: Blev ihop med en av de tjusiga männen, nämligen Erik. Hängde mest med honom, bråkade och badade badkar och åt middag mitt i natten. Jag och Helena reste i östeuropa två veckor i juni. Erik började plugga på hösten, jag jobbade kvar på Skandia Tranport. Blev anställd där, sa upp mig från Manpower. Gick en teckenspråkskurs. Flyttade ihop med Erik 13/12. Kollektivet var uppbrutet.

2006: Jag och Erik reste till Kreta och körde motorcykel en vecka. Jag sökte till BIVIL och kom in. Sa upp mig från jobbet och började plugga på hösten. Kände mig inspirerad.

2007: Jobbade extra på Medfak och på stadsbibblan i Lund. Gillade det. Saknade dock Skandia Transport mycket. Jobbade där på sommaren. Kände mig färdig med stället när hösten kom. Jag och Erik körde med Billy-bil till Göteborg på regnig semester. Gick på Liseberg. Cyklade mycket runt Malmö och i omgivningarna. Gick tisdagspromenader med Bea och Martina.

2008: Gick ut BIVIL och var färdig bibliotekarie. Jobbade på stadsbibblan på sommaren. Fick inget jobb på hösten. Simmade, gick på bio, cyklade omkring. Vi skaffade Billy och tjockefeteMöre. Jag, Martina och Juhlia körde till Göteborg och gick på Way out West. Fantastiskt roligt. Fick vikariejobb på två skolor i Lund. Började spela fiol med Helena, Maja och Erika igen. Blev gravid. Blev moster.

2009: Blev tjockare och tjockare. Jag och Torbjörn åkte till Stockholm och hälsade på Karin. Satt och drack kaffe på jobbet för att bli lite piggare. Jobben tog slut i juni. Födde Set i juli. Tappade uppfattningen om tid och verklighet resten av hösten. Var mest hemma och njöt av en liten bebis.

Ja ni hör. 00-talet var årtiondet då jag blev stor. Bildligt och bokstavligt talat. Bästa årtiondet ever. Det finns såklart drösavis med bilder. Hann bara inte lägga in fler innan det blev för sent. Måste sova en skvätt bredvid Set nu.modernaSet börjar bli stor och stark. Och morgonpigg. Han vaknade alltså halv åtta idag. Vi försökte med alla knep men till slut fick Erik ge upp och gå upp. Halv åtta! Det är inte ens ljust då! Imorgon är det min tur att gå upp. Jag bävar redan. En stor eloge till alla ensamstående föräldrar med ungar som vaknar tidigt, hatten av för er.

Dagens utflyktsmål var Moderna Museet. Vägen dit var iskall och jävlig. Museet var litet, trångt, varmt och hade extremt dålig luft. Jag var nog på fel humör för konst men jag tyckte allt var lite fult och meningslöst. Så är jag väl ingen konstkännare heller direkt. Jag hade nog förväntat mig lite mer av stället bara. Caféet hade kunnat vara större, likaså shopen. Menmen, det kanske är trevligare sen när det inte är så himla mycket folk där. Dagens kap blev iallafall en ny affisch till sovrummet. Den ser ut såhär och är en inspirationsbild till Set:


Ge mig något att engageeera mig i!

För ett år sedan åkte jag och Erik skrillor bortanför kullarna. Jag antar att det går nu med, dock inte just där eftersom det är en byggarbetsplats, men jag känner mig inte ens lite sugen på att testa. Det är så kallt och jag är så trött. Det är precis som att jag är en igelkott som har gått i dvala. Idag steg jag tex upp vid åtta eftersom Set var klarvaken och babblade så högt. Men så var jag tvungen att lägga mig igen vid halv elva och sova till halv ett. Vad är jag, en bebis eller? Nä jag måste råda bot på detta beteende. Det får bli en mix av tidig läggning, järnpiller, träning och frukt. Vad sägs om det?

 

Mitt mål med vårterminen är att börja på en ny hobby. Alternativen just nu är indiegympa, keramik eller knyppling. Så alla som läser detta: jag vill hemskt gärna låna eller köpa eller få en knyppeldyna. Om någon har en på lut så hör av er! Både Martina och Erik säger att jag inte får börja på keramik för att det är så himla klyschigt. Det gör mig nästan ännu mer sugen. Man ska inte låta hjärngriller stoppa en från saker. En sak är säker dock: Martina och Erik lär ju INTE få någon egengjord kopp av mig nånsin. Kan de ha. Pff.


gung gung gunga


Gunga lite grann
Gunga lite grann
Gunga lite bak och lite fram

eller

Gunga ganska mycket
Gunga ganska snabbt
Gunga både snabbt och jättemycket!

Julen och det där
Fick bli några bilder på julen. Den stora tröttheten är här för att stanna. Vad var det för brist man kunde få som gjorde en trött och deppig när man fött barn? Har jag det, eller är det bara helt vanlig julilska? Alltså kallt och mörkt och tråk och smuts och stök överallt. Ljusglimt i allt elände: Naturens gång. Imorgon får det bli såntdär nytänk som man gör när året börjar. Städa, rensa, fixa och dona. Så ska väl även 2010 bli nåt att ha.

hits