Tröttheten segrar

Jag drömde inatt att jag var med i ett OS. Det var i en innomhushall och jag simmade i en simtävling. Efter ett tag gick jag upp och iväg ut för en trappa och hamnade hemma hos Ingmar Bergman som i drömmen jobbade som lärare i litteraturvetenskap, varför vi tillsammans med några andra studenter satte oss för att prata en stund om Stig Dagerman. Jag har drömt oerhört ingående drömmar den senaste tiden som alla känns väldigt verkliga eller åtminstonne som en film. Jag tror det kan ha att göra med att jag sover så länge på morgnarna.

Idag började skolan med buller och bång, dvs en tre timmar lång föreläsning om webbsökning. Vi vet nu allt om skillnaden mellan söksidor som tex Google och katalogsökningar som man kan göra i Yahoo. Tre timmar var väldigt lång tid för att vara första föreläsningen på tre veckor. Vi höll alla på att somna. Mårten berättade på vägen till bussen att han hade gett upp och ägnade sista timmen åt att spela Tetris på sin mobil. Och så jämför jag våra skoldagar med alla barns skoldagar och förundras över hur låg koncentrationsförmåga man har när man är vuxen. Tänk, där fick man sitta i åtta timmar och räkna matte och plugga gramatik och lära sig engelska och allt möjligt - på en dag. Och nu klagar man efter två timmars genomgång om Google. Vad har hänt?!

Jag borde skriva lite om festen i lördags och visa bilder men eftersom blogg.se har varit segt och hängt sig mycket orkar jag inte vänta på att bilderna ska laddas upp. De blev dessutom inte speciellt bra, bilderna alltså. Festen var bra, utom den sorgliga incidenten som gjorde att Martina inte kom.. Eller det faktum att Kajs jacka stals. Det var andra jackan som stulits här när vi har haft fest. Förra jackan som stals var också Kajs. Någon som ser ett mönster?

Igår tittade jag och Erik och Jon på Shutter, Asiatisk skräckfilm otäck i klass med The exorcism of Emily Rose. Både Jon och Erik skrek och skakade och hoppade till på ett sätt jag bara kan föreställa mig Kari göra annars. Boy så kul det skulle vara att se den i Karis sällskap - vad säger du??

Nu är det snart dags för Half Nelson och imorgon är det tårtkalas!

Zzzz...

I hela mitt liv har jag varit en sovare. Somnar lätt och sover sedan som en stock tills någon tvingar mig att vakna. När vi bodde hemma var Kaj uppe tidigt tidigt för att följa med pappa och skåda fågel. Bea och Kari var jämt uppe tidigt på helgerna och antingen bakade bröd eller spelade piano (eftersom jag sov vet jag inte helt säkert vad de gjorde, antagligen hade de jättetrevligt och jag fick inte vara med :)) Jag själv  sov fram till att det var middag. Varje helg. Kunde helt enkelt inte gå upp. 
Jag tänkte dock att det någon gång ska gå över och att jag också ska bli en brödbakare eller städare eller läxgörare på morgonen, eller när som helst. But noo. Jag har ju insett att både Bea och Kari varit sådana iallafall sedan de var 16, kanske ännu yngre, och jag är nu 25. Det har redan skitit sig brutalt. Igår gick vi och lade oss vid ett och jag somnade direkt. Idag sov jag till tolv. Nu är jag så trött att jag vill lägga mig igen, trots att det enda jag gjort idag är att skriva färdigt vad som skulle komma att bli den sämsta tentan i mannaminne.

Vad ska man göra för att bli pigg?!?Med truten i snön


12040-154

Känner mig nästan tvingad att skriva någonting om vädret. Så sällan som snön faktiskt kommer måste man liksom reagera lite extra när den väl gör det. Vi var på konsert igår, jag och Karin och Torbjörn, och såg när Nouvelle Vauge spelade på KB. Konserten var bra, men jag kunde bara känna en lukt av sjukhus på hela KB, jag tror det var något medel på toaletterna, vilket störde en del. Men det var inte konserten jag skulle skriva om utan vägen dit och hem. Jag sitter mest inne och försöker skriva en tenta och hade därför inte varit ute på hela dagen innan. Sicken chock! Snöchock! Jag slajdade på skorna hela vägen till KB och förbannade samtidigt mig själv för att jag inte äger ett par skidor. Hade jag ägt ett par skidor hade jag nämligen kunnat åka vart som helst när som helst. Det var knappt några bilar ute just då, bara ett perfekt lager med snö. När vi sen kom ut och skulle gå hem hade K och T varken mössa eller luva på sig, dessa stadsmänniskor - tänkte jag och bannade dem. Jag ville vara ute och leka och åka pulka och springa till Pildammsparken och fotografera och allt möjligt, men det ville ingen annan. Möjligtvis Jon, men när han äntligen ville var klockan två på natten och då ville jag gå och lägga mig.

Så idag när jag kom ut på gården såg det ut som på bilden. Härligt, tänkte jag, och bannade mig själv för att jag inte ens äger en pulka som jag hade kunnat ha kul med. Dock ensam då Bea är i Edenryd och hon är den mest tänkbara pulkaåkaren.. Men ensam kan man väl vara, tänkte jag, och gick med raska (vingliga och sliriga) steg till den kända sportaffären - där de inte sålde en enda pulka! Kvack! De hade iallafall några få tefat kvar så jag köpte en styck tefat och vände kappan mot backen i Pildammsp. Väl där såg backen oerhört skräckinjagande ut, mest för att det i bottnen på backen bara finns stenar och stolpar och en sjö och buskar och ett hus och en väg, samt att det inte alls går att styra ett tefat på något vis. Jag styrde kosan istället mot de små barnbackarna där andra barn åkte. Satte mig med mina fyra nyinköpta Sofiero i famnen och åkte ner. ANTIKLIMAX. De lux. Backen var ju pytteliten. Efter ett åk gick jag därifrån. Dock alldeles lägligt, eftersom jag då lyckades se en pappa med en ettåring som åkte lite längre bort. Roligast var när pappan skulle åka i pulkan och lyckades fastna i barnet som fick åka hela backen ner med truten i snön. Den låg alltså på mage och bara plöjde snön, pappan märkte ingenting. HAHA. Det såg så roligt ut att jag började skratta högt för mig själv. Sen gick jag hem.

Poängen var: JAG HAR ETT PULKASUBSTITUT!! BEA KOM HEM!!

Ganska kul förresten, eller förnedrande, var när jag gick hem och passerade Tom Titz Fritz korvkjosk. Ägaren var ute och skottade snö och frågade mig om jag inte hade haft det kul. (Antar att han såg mig när jag gick dit, och att jag nu kom tillbaka efter typ fem minuter). Jag tyckte visst att jag hade haft det kul. Då tyckte han att jag skulle försöka ta med mig en kompis nästa gång. Jamen ÅLRAJT, jag fattar! Jag är för stor för att gå till parken och åka pulka, just rub it in my face!!

LivetIdag postar jag ett litet nypon och tänker på
Alfons som är så sjuk så sjuk

12040-153Fyra ämnen

Sitter och försöker hitta låtar till skivklubben. Temat är de sju dödssynderna och det spelar liksom ingen roll hur många låtar man jämt går omkring och tänker hur bra de hade passat på ett blandband, det bara gåår inte att komma på dem just när det gäller. Så slutar det med att jag surfar rundor och försöker hitta ny musik på internet istället för att grunna över sådant som jag har, tar någonting i panik, och så blir skivan helt tråkig på grund av mig. Men det är väl lite det klubben är till för, att hitta nya låtar alltså.

Jag och Erik har precis framkallat två rullar film. Det är tokigt hur enkelt det är och hur mycket kosing jag lagt på att framkalla det hos mannen på Bergsgatan. Det enda jag missar med att göra det själv är väl de trevliga konversationerna med mannen, som till slut till och med rabatterade allt jag köpte med 10%. Deal or no deal - deal! Nå, rullarna vi framkallade nu ikväll blev riktigt bra. Har varit ganska nervös för att göra det själv innan, det är otroligt störigt om det blir något fel och alla bilderna förstörs. Ska genast strunta i allt skolarbete och lägga all tid på att kopiera bilder från bland annat kanotpaddling och Vanåsutflykt i somras. Även några ganska tråkiga bilder från Kreta och som vanligt lite mopedmecksbilder. De börjar jag bli riktigt trött på. Riktigt trött.

Nu är det sportlov för alla barn. Inte för mig dock. Fast jag är ju inget barn längre. Vad jag ville komma till var att det lär vara helt fullsmockat av barnjäklar i simbassängen på Kockums. Så mycket som jag hatar när det är fullsmockat av pensionärer som simmar långsamt är det nog bäst för mig att hålla mig borta från Västra hamnen ett tag. Inte för att jag varit där på länge ändå, men jag hade faktiskt tänkt att det vore trevligt med lite sim. Har varit mycket gym och springelispring på sistonne. Det enda jag vill är att bli fit. Det enda jag blir är fat. Haha. Oj oj.

På lördag är det som sagt fest och jag kan inte bestämma mig för hur jag vill ha det. Själv tycker jag fester med plockmat och bjudechips är hur trevliga som helst men när jag själv ska ha festen lyckas jag alltid missa den biten. Så nu när jag (vi) faktiskt fyller 25, vore det inte på sin plats att bjuda på något? Det är svårt att veta hur mycket man ska göra dock, när man inte ens vet hur många som kommer. Någon som har ett förslag på hur man ska få logistiken att gå ihop? Martina, hur känner du?Fest


OBS! FÖDELSEDAGSFEST PÅ LÖRDAG - INTE PÅ FREDAG! LÖR 24/2! VÄLKOMMEN! OBS!
Lydia och Erik
12040-152

Tänk om man alltid kunde ha det såhär.. :)

Köttet och Mysbrallan

Kan någon förklara för mig varför jag inte utbildar mig till (vad det nu heter)(aha, det var därför.. :)) en sån som bygger hemsidor och annat i datorer? Jag måste säga att jag har förvånat mig själv var dag i skolan denna och förra veckan. Jag är så extremt bra på att bygga databas! Min grupp (tror jag) har kommit längst i klassen, och jag är den som har kollen. Det kunde man ALDRIG tro, en sån datoranalfabet jag alltid varit. Jag tycker dessutom att det är så kul att jag har suttit framför datorn större delen av dagen. Det gör jag visserligen annars också, skillnaden är bara att jag annars mest sitter och läser bloggar och kanske spelar lite spel och läser tidningar. Nu har jag suttit med gruppen i skolan mellan nio och tre, en enda paus för mat vid tolv. Sen hem och direkt satte jag mig vid datorn och - fortsatte bygga och designa och skapa och prova. När jag var liten (eller fram till att jag slutade gymnasiet) hade jag extremt lätt för skolan, har aldrig direkt gråtit blod över uppgifter jag måste göra. Men så började jag högskolan i Malmö och fattade helt plötsligt ingenting! En liten tönt från landet, vad visste jag om Derridá och Neitzche och John Fiske och Marshall Berman? Nada de nada. Alla i klassen var dessutom extremt mycket coolare än mig (tyckte jag då som förstapluttare). Missade ingen tenta men lyckades väl inte med någonting speciellt heller. Terminen var mest ångestfylld. På våren avancerade (?) jag till Lund och Litteraturvetenskapen. Vad visste jag om epikanalys? Visst, jag hade extremt kul tillsammans med kursarna. Men fick jag egentligen ut någonting av skolan? Njae. Icke har jag fått glänsa förrän nu! Och jag glänser med bravur!

obs: Jag måste passa på att skryta om mig själv nu, innan vi har blivit bedömda och innan de andra har hunnit ifatt och klarat ut allting mycket bättre än oss..

Jag läste några äldre inlägg för en stund sen, sådana jag skrev i oktober 2005, och började fundera. Är det så att det hände mycket mer i mitt liv just då som jag kunde skriva om eller har jag bara tappat stinget? Sen jag skaffade kamera är det så mycket lättare att bara lägga in en massa bilder som får tala för sig själv. Kanske har jag blivit 25, vuxen och tråkig? Äsch, hur skulle en som jag, med sprillans nya knallila velourbrallor, vara tråkig?! Det går bort. Jag tror mest det är så att jag läser så många temabloggar för tillfället att jag tror att man måste ha ett projekt att skriva om för att få skriva alls. Strunt samma.

Igår när vi städade lyssnade vi på fyra Hoolaskivor efter varandra. Tänk det va, jag och Erik, progg, digg. Tillochmed tyckte Erik tillslut att det är skandal så få politiska grupper det finns nuförtiden. Yeawell, vad ska man göra när man direkt får stämpeln "bakåtsträvande Sundströmkopia" så fort man nämner ordet (ett sus går genom publiken) förändring i sången?
 VävareLasse är förresten en av de bästa låtarna.

Tidigare ikväll, för att hoppa från det ena till det andra, blev jag och Erik och Jon utbjudna på Jensens Böfehus av PappaPelle för att äta kött. Nu må JBhus vara ett McDonalds för vuxna där personalen inte bytt kläder sen -84. Men satan ta mig sådant kött de kan laga. Jag har aldrig tillåtits äta så rått kött i hela mitt liv (smygäter mest olaglig rå färs när Erik inte ser på) och det var som att hamna på samma rosa moln Skalman svävar omkring på när han "råkar" knarka (man fick välja på tre olika grillnivåer. Jag: Så rå som möjligt tack!). Jag jublade. Erik satt på andra sidan bordet och var extremt nöjd med sin (Så välstekt som möjligt tack!) biff. Vad kan man säga annat än, Oh baby I like it raw!

Nä nu är det dags för mysbrallan att lägga sig tror jag bestämt. Sweet Dreams..

Vinter OS och Mopsen

12040-151

Jag, Erik och Olof spelade det roligaste tv-spelet i mannaminne i fredags kväll. Det var ett gammalt spel säkert från 80-talet som handlade om Vinter OS, men olika grenar så som skidskytte (se bild), konståkning, backhoppning och annat skoj. Bilden var hysteriskt suddig och dålig och jag fick så ont i huvudet av att spela att jag inte kunde följa med ut och dricka öl efteråt. Igårkväll försökte vi igen, jag, Erik och Jon denna gången. Efter ungefär halva spelet var jag och Jon så ofokuserade eftersom vi druckit öl innan att vi fick sluta spela och istället lyssna på Tom Waits. Det var hemskt bra, trots att Jon mest pratade om hur tjejer är konstiga. Det är vi inte alls tyckte jag, som tycker det där med könsbestämningar är ganska fånigt i allmänhet. Herregud, jag är en människa, en individ, en person. Aja. Idag har jag och Erik STORstädat. Det du Martina! :) Först bar vi ut alla glasburkar och alla kartonger och allt annat skräp, sen dammade vi och dammsög, sen gick vi till Ica för att panta burkar (69 burkar!) handla  mat och handla en ny mopp eftersom den gamla rostat sönder sedan länge. Jag betalade och glömde som vanligt, min disträa människa grrr, att lämna fram pantkvittot på 34,50 kr. Betalade hutlöst mycket pengar i onödan! Såklart. Jag blev inte ens förvånad. Anyways, kom hem och mästaren av moppning, Erik, moppade golvet tills det glänste. Till saken hör att vi igår gjorde ett test på nätet för att se vilken hundtyp vi var. Jag blev Grand Danois (ganska märkligt eftersom första frågan var: Hur lång är du?) och Erik blev en -  Mops. Som jag skrattade. Och vad passar honom bättre än att moppa golvet då?!
Sällan har jag skådat sådant skitigt vatten.. Vilket kan ha att göra med att vi inte har moppat på över ett år. Alla som inte brukar moppa golvet - gör det. Man blir helt tokig när man ser hur mycket smuts man går omkring i dagligen.
När moppningen var klar (jag diskade under tiden) fick Erik fnatt och började värma brännmärken i köksgolvet med värmepistol i hopp om att de skulle försvinna. Sen gjorde han samma sak med spisfläkten. Det funkade sådär. Dvs inte alls. Men det var kul att se honom så ihärdig över hushållssysslor. Sweet sweet städning. Hemmet strålar! Nu är det återigen databasbygge som gäller..

12040-150

Erik förklarar för Olof hur man räknar ut statistik på miniräknaren, precis innan vi spelar Vinter OS-spelet. Jag sitter mest och laddar. Och tittar på de två bästisarna som sitter så fint och tittar på den spännande miniräknaren - en fredagkväll..

Kalaskalas!

Igår hade jag 25årskalas med några av de närmast sörjande, Tack! Alla som kom och Tack! För alla fina presenter jag fick! Jag hade inhandlat en box med vin till alla, dagen till ära, som gick åt, jag skulle ändå inte börja skolan förrän kl 12 nästa dag. Trodde jag iallafall, fram tills att Hanna från min grupp ringde och sa att det hade blivit något fel och att vi skulle börja nio istället.. Tackar för den! Inte för att det hindrade mig från att dricka vin dock. Sällskapsspel med sällskap fram till ett, innan dess tårta, kaffe, musik och skoj. Hela dagen idag har varit extremt seg och när jag kom hem lade jag mig direkt och sov till halv sju. Sedan dess har jag suttit och byggt ett eget bibliotek i databasprogrammet FileMaker. Det är INTE lätt. Lite kul men mest oerhört tråkigt. (Kan ju inte framställa mig som en total stude..)

Nu är äntligen första bokklubbsboken utläst, The Great Gatsby - ni minns. Måste säga att den tog sig en del på slutet trots att den mest var så . att . säga - överskattad. För att bryta av klassikerläsningen har jag nu börjat läsa Emma Hambergs "Linas Kvällsbok". Ja, det är den som går på bio just nu, tänkte jag skulle ha läst den innan jag ser den. Jag är ju en sucker för tonårskultur och har så varit sedan jag var kanske nio, tio sådär. När jag var liten tyckte jag det var spännande och såg fram emot att få vara med om sådant där med killar, disco och smink när jag blev större. När jag sedemera blev större var jag inte alls med om det där eftersom jag och mina vänner höll oss borta från allt vad killar och disco hette. Böckerna om sådana ämnen fick bli något slags substitut antar jag. Nu läser jag fortfarande dem med nöje. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att det ger en inre tillfredställelse att läsa om småttingar som måste begå sina egna misstag och vara med om sådant jag inte längre behöver oroa mig för. Tex "varför får jag aldrig bröst?" "Varför får jag aldrig mens?" "Varför får jag aldrig hångla?". Haha. Det löser sig. Mamma lärde mig att Allting ordnar sig tillslut. Detta är även min paroll.

...Utom kanske databasbyggandet som bara är ett jävla skit. Nu har jag släpat det ända hit..

Här kommer två bilder från gårdagens kalajs, alla som nu känner sig putt för att de inte fick tårta - Det kommer mera! 23/2 blir det 50årsfest här hos mig och Erik då jag och Martina slår ihop våra fester till en, börja ladda!

12040-149

Bea har bakat tårta, Erik vill vinka. Martina flashar sin body och Johan är diktator över Disko.

12040-148

Romantik på högsta nivån, för första gången i mitt liv har jag fått blommor av en man!about being young..


12040-147

Good old Neil. Det var en filmkväll på Inkonst ikväll. Rummet där det vanligtvis hålls konserter hade förvandlats till ett myspys. Det var precis som i tv-studios på 70-talet när typ Talking heads ska spela och någon svensk tönt kan inte intervjua på engelska. Eller som när Jimi Hendrix spelar för tio ungdomar som sitter på dynor på golvet, såg den med pappa i julas. Ikväll var det så, fast lokalen var helt överfullproppad med folk. Alla i Malmö ville se Neil Youngfilmen verkade det som. Torbjörn hade köpt vuxengodis och förberett innan, jag och Karin köpte rödvin och så började det. I början var det hjärtknipande att se, hans röst voro som sprungen ur en ängel och allt var lite sentimentalt och fint. Sen kom det en stund när han mest sjöng om gud och sin far och Emmylou Harris såg stelopererad ut i fejjan. Som ett spöke. De andra, alla och inte bara de andra tjejerna, såg livfulla och åldrande ut, men inte Emmylou. Stenansikte på den. Det var alltså en seg stund i mitten, men sen började en låt med att en man sopade med en kvast som ett instrument och då blev det kul igen. Dessutom började han köra gamla godingar som var så änglavackra igen att jag ville flytta till vilda västern och lära mig att flyga och ha en veranda där Johnny Depp sitter och kacklar som en höna (vilken film? ;)) och så var filmen slut. Jag och Ida hade köpt varsin lott men ingen av oss vann något pris. Det var en väldigt väldigt trevlig kväll med en väldigt fin film. Jag rekomenderar den starkt. Musikfilm är bäst i stor lokal, gärna som ikväll. På bio tappar man den sköna konsertstajlen med bar och lite upplyst publik så man kan ha någonting att titta på, hemma tappar man ljudet. Sweet. Jag vill gå på detta flera måndagar!

Imorgon: födelsedag!

12040-146


Filmerna

Den, som jag kan minnas, första filmen jag grät till när jag såg var "Micke och Molle". Jag var så liten att jag satt på en bilkudde i biosalongen. En sån där gammal frigolitkudde med ett smutsgult tyg på, ni vet. Jag hade hamnat bredvid Jeppe som var lika gammal som Bea och som vi inte kände så väl eftersom han var son till mammas kompis Bodil. Eftersom jag satt bredvid Jeppe kunde jag inte gråta på bion. Det var alldeles för pinsamt att gråta bredvid en stor tuff kille, även om jag bara var kanske sex eller sju år. Jag höll inne gråten hela vägen hem och hela kvällen (det var en matinéfilm - såklart) och nästan hela natten. Men hela natten gick inte eftersom jag drömde hemska mardrömmar om filmen, speciellt om scenen när det regnar och Molle skyddar Micke så att jägaren inte ska skjuta honom. Jag kan fortfarande minnas hur ont jag hade i halsen av uppdämd gråt. Jag och Bea delade rum vid denna tid och jag grät och grät utan att kunna tröstas av mig själv. Steg upp och la mig över Beas mage och var helt förkrossad, så illa att Bea fick leda ner mig till Mamma och Pappa. I veckor, ja kanske månader efteråt bearbetade vi syskon filmen genom att leka den om och om igen. Varje lördag var Bea ugglan och delade ut godis till mig och Kaj. Jag har aldrig sett filmen igen men kan fortfarande bli gråtfärdig när jag tänker på regnet och den scenen.

12040-145

Några år gick och jag har inget starkt minne av någon film från denna tid, men så såg jag, Bea och Kaj "Gummitarzan". En dansk film gjord efter Kirkegaards bok med samma namn. Jag vet att detta är en barnbok och en barnfilm, men trots att jag var säkert tretton när jag såg den kan jag inte minnas någon hemskare film. Den allra värsta scenen är när han fyller år och föräldrarna vill göra ett kalas åt hans vänner. Problemet är ju bara att han inte har några vänner. Se den, mer ångestfylls kan inte en barnfilm bli.

12040-143

Nu hade jag kunnat nämna filmer som "Hunden som log", eller kanske "Rumblefish" i serien om de sorgligaste och hemskaste filmerna någonsin, men jag gör ett stort hopp i min historia fram till BUFF 2006 (Barn och UngdomsFilmFestivalen i Malmö) när jag och Bea på vinst och förlust gick för att se en rysk/finsk dokumentär sisådär tio på kvällen. Snacka om vinst. Jag skulle nästan kunna påstå att "Melancholia 3 room" är den allra bästa och värsta film jag faktiskt någonsin sett. Dokumentären är uppdelad i tre delar där man i första delen följer unga hemlösa eller fattiga pojkar på en militärskola med stenhård disciplin. Det är vinter, rysk kyla och de ringer hem till sina anhöriga för att bara få lite lite kärlek någon endaste gång. Bara den delen var tillräckligt hemsk. Men så fortsätter den till Tjetjenien där allt är vedervärdigt, alla hus är sönderskjutna och barn i fyraårsåldern springer omkring bland bråten och leker krig (såklart). Kvinnan man följer åker runt och tar hand om övergivna barn och barn vars föräldrar inte längre klarar att ta hand om dem. Tillexempel de tre små flickorna i åldrarna kanske 1,5 till 4 år. Mamman är så sjuk och så ledsen och barnen är så ledsna så ledsna och allt är så hemskt att man nästan inte kan se det. Sista delen handlar om barn som kommit över den södra gränsen (antar jag) från Tjetjenien och försöker skapa ett någorlunda drägligt liv på en gård, med avlägsna bombljud i fjärran över bergen. Jag vill råda alla att se den, men förvänta er inte att bli upplyfta av den..

12040-144

Så ikväll såg vi den senaste i raden av hemska filmer om barn. Av någon anledning blev det inte av att jag såg den när den gick på bio, men när jag och Erik var på biblioteket i tisdags hittade vi "Barnen som inte fanns" och lånade den direkt. Har velat se den länge. Och nu förstår jag varför. Detta är en japansk film som handlar om fyra barn, syskon, som blir övergivna av sin mamma. En dag sticker hon och lämnar dem i en lägenhet som de inte får lämna eftersom hon lurat hyresvärden att hon bara har ett barn. Äldsta barnet är tolv och minsta 5, månaderna går och 12 åringen tar hand om alla så gott han kan. På nyårsafton låtsas han att mamman har skickat varsin nyårspresent till dem alla, vilket hon ju inte har. Han vill bara inte att de ska tappa hoppet om att hon någon dag ska komma tillbaka. Små subtila detaljer bär filmen och ger en förståelse till hur tiden går och hur hemskt de börjar ha det. Leksaker som går sönder, skräphögar som växer, en dag är elen och vattnet avstängt. Ändå försöker de klara sig genom att till exempel tvätta sig i parken och odla små växter för att hålla humöret uppe. Allt går åt helvete. Erik gav betyget: "Detta var nog den hemskaste filmen jag sett". Se den.

12040-141

12040-142


Kavlen, 15 år senare?12040-140Måsar (Möss) i Malmö12040-139hits