Tygblöjor

Ok här kommer tygblöjsinlägget. Innan jag födde barn tänkte jag både det ena och det andra om hur jag skulle vara och göra när jag blev mamma. Jag skulle bara använda tygblöjor för miljöns skull, jag skulle bara laga egen mat för nyttighetens skull, jag skulle sjunga och göra ramsor och det tredje med det femte. Klart det blev annorlunda när ungen väl kom. Visst, jag sjunger och säger ramsor ibland men oftast drar Set omkring på golvet och pillar på grejer själv. Det trivs han med just nu så då får han göra det. Laga mat.. well, han äter ju ändå inte den. Maten han gillar bäst är pulvergröt, bröstmjölk och burklasagne. I den ordningen. Det är ett ständigt issue och jag vill bli bättre på att göra mat till honom men det är svårt. Så: blöjor. Vi använder tygblöjor och har gjort det sedan han föddes. Vi har 19 st samt blöjbyxor, vet ej hur många. Det är viktigare att ha många blöjor, blöjbyxorna kan de ha ganska många byten (såvida det inte kommer bajs på dem).

 

Blöjorna vi har är Imsevimses onesizeblöjor. De har funkat bra hela hans liv och kommer antagligen passa bra ett tag till. De är mycket enkla att använda och sitter bra. Man bara viker ner ena kanten och lägger i ungen.

 

Blöjbyxorna är också från Imsevimse tror jag (vi har köpt allt på Tradera, de ska vara bättre ju mer begagnade de är sägs det), de är enkla med kardborreband i midjan. Trixet är att stoppa in allt tyg från blöjan i byxan, alltså kring benen. Annars läcker de lätt.

 

Problemen med tygblöjor börjar nog här. Detta är ju högst individuellt, men för två latmaskar som mig och Erik så funkar tygblöjor sådär bra. På bilden ser vi Sets tvätthög. Vi skaffade till och med tvättmaskin inför hans födelse, men ändå tvättar vi inte regelbundet. Set har både druckit och kissat väldigt mycket i sitt liv, det har alltså gått många blöjor per dygn. Redan från början skippade vi tygblöjor på natten. Det var helt enkelt inte värt mödan att gå upp varje timme och byta en kissblöja, när engångsblöjorna tar så mycket kiss att man inte behöver gå upp en enda gång. Sen skippade vi tygblöjor när vi åkte iväg över natten. Det var inte värt mödan att släpa kissiga blöjor fram och tillbaka. Sen blev det så att vi använder tygblöjor när vi är hemma. Går vi ut på stan eller iväg på utflykt tar vi engångs. Vi är väl bekväma. För oss funkar detta bra, det blir ungefär 50/50, eller kanske 60/40, på användningen. Kari, min syster, har tex bara använt tygblöjor och har pottränat Henny sen hon var typ 8 mån. Nu är hon nästan helt torr vid 15 månader. Så det lönar ju sig i längden om man tyar. Det gör inte vi.

 

Angående bajset. De första månaderna ser det ut ungefär som på bilden (snygg retuchering va?). Slemmigt och kladdigt. På ett vis funkade det bra med tygblöjor, det var bara att skölja av och lägga i tvätten. Det är MYCKET värre att hålla på att smeta av riktiga bajskorvar, som inte vill släppa, i toan. Å andra sidan bajsade han detta slembajset ca 15 gånger om dagen, så det gick en del blöjor. Men bara man kommer ihåg att tvätta i tid är det lugnt. Och: sedan han började bajsa hårt gör han det högst en gång om dagen och då sätter vi honom på pottan. Det är tusen gånger mer behagligt att tömma pottan i toan och spola av den än att både skrapa en tygblöja och att känna bajslukt ur soporna - om han har haft engångsblöja.

 

Så summa summarum. Tygblöja är bra för miljön och känns bättre att lägga mot en liten skör bebisrumpa. Engångsblöjor luktar kemiskt och kostar mycket pengar och är dåliga för miljön. MEN: tygblöjor är ett jäkla pill om man är borta från hemmet mycket. Engångsblöjor är enkelt och bekvämt. MITT tips är: använd båda! Kanonkul!


Kommentarer:
Postat av: Kristin

Hur mår du?

Postat av: erika

hur menar du? i magen? det är bättre. Eller i psyket eftersom jag skriver om bajs dagarna i ända (ha ha)? Well, ingen aning..

2010-03-12 @ 18:56:49
URL: http://erikapik.blogg.se/
Postat av: isabelle

tack för infon! ni verkar ha en smart och vettig inställning :)

2010-03-14 @ 11:33:40
URL: http://isabelle.svartvit.com/blog

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits